Overslaan en naar de inhoud gaan

Brulkikker uitgeroeid, maar bewoner blijft alert

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 6:00

De brulkikker is uitgeroeid in Nederland, maar bewoner Fré Jacobs uit Baarlo blijft de komende tijd wel alert op mogelijke overlevenden.

Jacobs ontdekte de brulkikker in 2010 in zijn tuin, nadat hij een vreemd geluid hoorde. "Het is net alsof je een koe hoort loeien", zegt hij. "Toen we op internet zochten kwamen we er snel achter dat de beesten gevaarlijk waren voor de flora en fauna."

Brabant
Diverse instanties werden ingeschakeld, maar die geloofden in eerste instantie niet dat het om een brulkikker ging. "De kikkersoort was alleen in Brabant waargenomen. Toen we foto's stuurde werd er direct alarm geslagen."

Lees ook: Brulkikker met succes uitgeroeid in Baarlo

Kikkervisjes
In de vijver van Jabobs bleken vijf brulkikkers te zitten en die waren al druk bezig met voortplanten. Op de bodem werden duizenden kikkervisjes aangetroffen.

Mooiste tuin
Direct werden maatregelen getroffen om het beestje uit te bannen. Zo werd een hekwerk geplaatst en werd de hele vijver leeggegraven. "Het was geen gezicht hoe onze tuin erbij lag", herinnert Jacobs zich. "En onze tuin was ooit verkozen als mooiste van Limburg."

Proefmonsters
Om uitbreiding van de kikkersoort te voorkomen, is alles leeggemaakt en werden jaarlijks proefmonsters genomen om te controleren of de beesten daadwerkelijk weg zijn.

Luisteren
Nu de Voedsel- en Warenautoriteit aangegeven heeft dat er geen spoor van de brulkikker meer te vinden is, gaat Jacobs ervan uit dat alles weer rustig is. Maar inmiddels kan hij het het niet laten als hij in de tuin is om even te luisteren of hij echt geen brulkikker meer hoort.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen