Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugman hield al rekening met royement

Geplaatst opzaterdag 8 juni 2019 - 20:05

Beoogd gedeputeerde Carla Brugman zegt er rekening mee te hebben gehouden dat het provinciaal bestuur van GroenLinks Limburg haar wil laten royeren.

Vrijdag werd bekend dat Brugman deel gaat uitmaken van het nieuwe provinciebestuur. Daarin zitten ook gedeputeerden van Forum voor Democratie en PVV.

Tegen partijlijn in
Door ja te zeggen ging Brugman in tegen de lijn van de partij om niet deel te nemen aan een provinciebestuur waarin beide partijen zitten. Daarom besloot het provinciaal bestuur van GroenLinks bij het landelijk bestuur te vragen om haar royement.

Lees ook: GroenLinks wil Carla Brugman uit partij zetten na collegezetel

Brugman stelt in een reactie 'kennis te hebben genomen van het besluit en verder af te wachten wat er gaat gebeuren'.

Bewuste keus
Zij verklaart verder er bewust voor gekozen te hebben om deel te gaan uitmaken van het provinciebestuur. "Ik stap niet in een coalitie met een door partijen ondertekend programma maar in een extraparlementair college. Dat schrijft een eigen programma en moet voor zijn voorstellen een meerderheid zoeken in het Limburgs Parlement", aldus Brugman. "Ik zit er niet namens GroenLinks."

Lees ook: 'Collegeprogramma GS voor 95 procent klaar'

Geen overleg
Op het verwijt van fractie en bestuur van GroenLinks dat ze niet overlegd heeft over haar stap, antwoordt Brugman dat ze 'de reactie kende' en het dus weinig zin had. Haar stap leidde in ieder geval tot felle kritiek onder de leden van GroenLinks in Limburg en daarbuiten. En dus tot een dreigend royement. "Maar ik heb ook veel heel positieve reacties gehad, ook vanuit GroenLinks", zo zegt Brugman.

Statenlid
Brugman was van 2011 tot en met september 2018 Statenlid voor GroenLinks, waarvan een groot aantal jaren als fractievoorzitter. In 2015 was zij ook lijsttrekker voor haar partij. Daarmee was zij jarenlang het provinciaal boegbeeld van GroenLinks in Limburg.

Brugman is sinds een jaar wethouder in Venray voor de partij Venray Lokaal. Daarmee stopt ze nu ze gedeputeerde wordt.

Het nieuwe provinciebestuur wordt op 28 juni geïnstalleerd.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen