Overslaan en naar de inhoud gaan

Brug weggeslagen in Valkenburg, andere bruggen instabiel

Geplaatst opdonderdag 15 juli 2021 - 12:40

In Valkenburg is een brug meegesleurd in het geweld van de wildstromende Geul. Andere bruggen zijn volgens burgemeester Daan Prevoo instabiel.

De brug die is weggeslagen zou de brug aan de Emmalaan zijn, meldt een Twitteraar.

Kracht van water
"Op de brug bonkte al 24 uur lang water. Na verloop van tijd begeeft hij het", zegt burgemeester Daan Prevoo. Tegen de NOS zegt Prevoo zich geen zorgen te maken over het instorten van woningen. De weggeslagen brug dobbert volgens Prevoo op en neer met de stroming. "Ik verwacht dat de brug omlaag valt als het water zakt", zei hij.

Noodbrug
Prevoo heeft het leger gevraagd een noodbrug aan te leggen. Op dit moment is het onmogelijk om van de oostkant naar de westkant te gaan. Het oversteken van de Geul is te gevaarlijk, aldus de burgemeester. De noodbrug moet de evacuatie van mensen van het ene deel naar het andere in Valkenburg mogelijk maken. "Nu knalt er een autobaan aan water dwars door de stad", zegt Prevoo. Hij weet nog niet wanneer Defensie de noodbrug kan aanleggen.

'Schade niet te overzien'
Verder riep de burgemeester het Rijk op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen. "De schade is niet te overzien", zei hij. Van de omvang van de schade kan pas een beeld worden verkregen als het water weg is. "We zijn nog weken bezig met herstelwerkzaamheden."

Verpleeghuis geƫvacueerd
Uit een verpleeghuis in Valkenburg zijn 140 mensen geƫvacueerd. De autoriteiten kijken of ze mensen die geen elektriciteit meer hebben ook te evacueren. Maar het is lastig vanwege sterke stroming, zegt Prevoo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen