Overslaan en naar de inhoud gaan

Brug weggeslagen in Valkenburg, andere bruggen instabiel

Geplaatst opdonderdag 15 juli 2021 - 12:40

In Valkenburg is een brug meegesleurd in het geweld van de wildstromende Geul. Andere bruggen zijn volgens burgemeester Daan Prevoo instabiel.

De brug die is weggeslagen zou de brug aan de Emmalaan zijn, meldt een Twitteraar.

Kracht van water
"Op de brug bonkte al 24 uur lang water. Na verloop van tijd begeeft hij het", zegt burgemeester Daan Prevoo. Tegen de NOS zegt Prevoo zich geen zorgen te maken over het instorten van woningen. De weggeslagen brug dobbert volgens Prevoo op en neer met de stroming. "Ik verwacht dat de brug omlaag valt als het water zakt", zei hij.

Noodbrug
Prevoo heeft het leger gevraagd een noodbrug aan te leggen. Op dit moment is het onmogelijk om van de oostkant naar de westkant te gaan. Het oversteken van de Geul is te gevaarlijk, aldus de burgemeester. De noodbrug moet de evacuatie van mensen van het ene deel naar het andere in Valkenburg mogelijk maken. "Nu knalt er een autobaan aan water dwars door de stad", zegt Prevoo. Hij weet nog niet wanneer Defensie de noodbrug kan aanleggen.

'Schade niet te overzien'
Verder riep de burgemeester het Rijk op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen. "De schade is niet te overzien", zei hij. Van de omvang van de schade kan pas een beeld worden verkregen als het water weg is. "We zijn nog weken bezig met herstelwerkzaamheden."

Verpleeghuis geëvacueerd
Uit een verpleeghuis in Valkenburg zijn 140 mensen geëvacueerd. De autoriteiten kijken of ze mensen die geen elektriciteit meer hebben ook te evacueren. Maar het is lastig vanwege sterke stroming, zegt Prevoo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen