Overslaan en naar de inhoud gaan

Brouwerij Sittard brouwt speciaalbier op recept

Geplaatst opdinsdag 4 juli 2017 - 20:48

Je ziet het wellicht niet meteen, maar misschien wordt jouw bier wel gebrouwen in Sittard.

Bij de InBier brouwerij van Michiel Ruigt wordt namelijk geen eigen bier gebrouwen, maar speciaalbier op recept van andere brouwers. Sinds maandag heeft Ruigt zijn 'dienstverlenende bierbrouwerij' compleet en kan er vol gas gebrouwen worden.

Kleine porties
Vanuit Ruigts passie voor brouwen en de behoefte aan meer brouwcapaciteit in Nederland en omliggende landen, is deze nieuwe brouwerij ontstaan. Er wordt vaak bier gebrouwen, maar wel in kleinere hoeveelheden. "Waar normale brouwerijen 2 à 3 keer per dag brouwen, kunnen wij dat 7 à 8 keer. Wij richten ons daarbij op hoeveelheden tot een paar duizend flesjes in plaats van pallets vol."

Recepten
Het brouwen van andermans recept gaat niet zomaar. "Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst wordt het recept uitgekristalliseerd. We maken afspraken over wat meetbaar is en proberen zo het originele recept zo goed mogelijk te benaderen, maar er blijft altijd een verschil. Vervolgens kopen we zelf de grondstoffen en flessen in. De opdrachtgever verkoopt het bier dan zelf."

Foto: Francis Kuijpers

Testbrouwsels
Naast kleine bierbrouwerijen en hobbybrouwers, weten ook grotere brouwerijen het bedrijf in Sittard al te vinden. "Grotere partijen laten ons hun nieuwe producten brouwen, zodat zij met een eerste kleine hoeveelheid kunnen testen of zij het groots op de markt gaan brengen."

Toekomst
Michiel weet wat hij wil. "Het is wellicht mesjogge, maar ik wil met onze diversiteit de top 10 van Nederlandse brouwerijen bereiken." Daarnaast hoopt hij volgend jaar meer personeel te hebben, het niveau van bier te kunnen laten stijgen en nog meer bier te kunnen brouwen. Wellicht zelfs biologisch bier. "Aan het eind van 2018 wil ik kunnen zeggen dat we 1000 verschillende soorten bier hebben gebrouwen." Ook ziet hij kansen in samenwerkingen met Engelse, Scandinavische en Duitse brouwers.

De Sittardse bierbrouwer hoopt dat er in zijn brouwerij nieuwe ideeën tussen brouwers blijven ontstaan en dat hij zelf verrast wordt met nieuwe bieren. "Voor mij allemaal kersen op één grote taart."

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Internationale prijs voor glutenvrij witbier uit Venray
Biologische bierbrouwerij geopend in Munstergeleen
Brouwerij in Gulpen breidt uit
Nieuw pils Kordaat valt slecht in Roermond
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen