Overslaan en naar de inhoud gaan

Bron van de Aa in Ospeldijk staat al lange tijd droog

Geplaatst opdonderdag 27 juni 2019 - 18:20

Het Brabantse waterschap Aa en Maas is bezorgd over de bron van de rivier de Aa. Die ontspringt in Ospeldijk bij de Peel, maar staat al veel te lang droog.

"Vroeger stond de bron hier twee maanden per jaar droog, nu is dat wel tien maanden per jaar", zegt Jos Kruit van het waterschap.

Droogte
Dat komt door de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen. Als gevolg daarvan daalt de grondwaterstand. "De toplaag van de bodem is misschien nog wel nat, maar daaronder staat het grondwater veel te laag. "Gemiddeld tussen de 50 en 70 centimeter", zegt Kruit.

Gevaar voor het groen
Vooral bomen en struiken hebben het daarom zwaar. Als hun wortels niet diep genoeg in de bodem zitten, kunnen ze kapot gaan door de droogte. Dat geldt vooral voor coniferen en naaldbomen.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen