Overslaan en naar de inhoud gaan

Broekhuizen heeft eerste particuliere hoogwaterkering

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 16:33

Bewoners en ondernemers van de Veerweg in Broekhuizen hebben vrijdag officieel hun eigen hoogwaterkering in gebruik genomen. Daarmee zijn ze uniek in Nederland.

In Nederland zijn de waterschappen verantwoordelijk voor hoogwaterbescherming. In Broekhuizen hebben zes gezinnen en drie horecabedrijven zelf de verantwoording genomen. Samen worden ze eigenaar van de nieuwe kering.

Eigendom van bewoners
De kering bestaat uit een muur met glas. Daardoor zijn de huizen op de Veerweg tot een hoogte van 17,15 meter boven NAP beschermt tegen hoogwater. De bewoners hebben er bewust voor gekozen om zelf eigenaar van de kering te worden. "Eerst zou er een kering komen waar we niet blij mee waren", zegt Jan van Deelen. "Daarvoor moesten we grond afstaan en zou er een pad langs ons huis komen. Daarnaast wilden we het uitzicht op de Maas houden."

Lees ook: Bewoners Veerweg in Broekhuizen krijgen eigen waterkering

Video: L1

Burgerparticipatie
Volgens projectdirecteur Theo Reinders van projectontwikkeling Ooijen-Wanssum is dit project uniek. "Dit is echt burgerparticipatie. Daar hebben we het altijd over en deze bewoners nemen zelf hun verantwoordelijkheid." Met het eindresultaat is Van Deelen tevreden. "De witte muur met glas erop ziet er mooi uit. En wij kunnen gewoon van de Maas blijven genieten."

Jarenlange garantie
De vereniging van eigenaren en de gemeenten zijn nu wel verantwoordelijk voor het onderhoud en het plaatsen van schotten. Maar dat is volgens Van Deelen geen probleem. "De kering is van goede kwaliteit en we hebben nog jaren garantie."

Openingen zelf dichten
Bij hoogwater moeten de bewoners en gemeente wel zelf aan de slag. "In de kering zitten natuurlijk openingen", verklaart Reinders. "Bij hoogwater levert de gemeente voor deze coupuren schotten om de openingen af te sluiten. De bewoners moeten die plaatsen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen