Overslaan en naar de inhoud gaan

Broedseizoen in de natuur en haast geen kip te bekennen

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 16:58

De ophokplicht voor mensen lijkt een zegen voor de natuur die middenin het broedseizoen zit.

En de wandelaars die het bos intrekken of de hei opgaan, houden zich vrijwel allemaal keurig aan de richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zegt boswachter Andy Liebrand.

Het Schuitwater
Hij voert als boswachter van Staatsbosbeheer onder meer het beheer over Het Schuitwater. Een natuurgebied op de grens van Broekhuizen en Melderslo. Klein, fijn en tamelijk uniek in zijn soort, aldus Liebrand. Nat moeras en droge heide lopen hier in elkaar over en zorgen voor een bijzondere verscheidenheid aan planten en dieren.

Knuppelbruggetjes
Soms is het, ondanks alle goede bedoelingen, lastig om in Het Schuitwater de gepaste afstand tot andere wandelaars aan te houden. Liebrand: "Bij de waterige stukken staan knuppelbruggetjes. Die zijn een meter breed. Toch zie ik dat mensen keurig op elkaar wachten. Of ze besluiten de route in andere richting te lopen zodat er geen opstoppingen ontstaan."

Honden aan de lijn
De boswachter doet een beroep op hondeneigenaren om hun huisdier aan de lijn te houden. "Zeker nu het broedseizoen is. Reekalfjes kunnen vlak naast het pad verscholen liggen. En vogels zoals de veldleeuwerik bouwen hun nest op de grond. Ze zijn daardoor kwetsbaar. Een loslopende hond kan ongewild veel schade aanrichten. Dus hou je hond aan de lijn en blijf op de paden zodat de natuur zijn gang kan gaan."

Jongeren
Nu de horeca en bioscopen zijn gesloten, ziet Liebrand tot zijn verbazing plotseling groepen jongeren de natuur intrekken. Net als gezinnen die komen picknicken. "Dat kom ik normaal helemaal niet tegen. Ik vind dat fantastisch. Hopelijk blijven ze ook in de toekomst komen. Dat zou wel een positief effect zijn van de hele coronacrisis."

Langere termijn
De beperkende maatregelen van de overheid in strijd tegen de uitbraak van het coronavirus, leiden tot minder vliegtuigen in de lucht en minder auto's op de weg. De eerste metingen tonen aan dat de luchtkwaliteit enorm is verbeterd.

Over de gevolgen voor de natuur, houdt Liebrand een slag om de arm. "We kunnen dat natuurlijk meten. De vraag is vooral wat er straks gaat gebeuren als de beperkende maatregelen weer weg zijn. Het kan een hele korte opleving zijn die je niet direct gaat merken in de natuur. Daarvoor zijn er ook te veel variabelen. De ene keer hebben we een erg droge zomer, dan weer een heel natte winter. De natuur past zich telkens aan. Dus dat grote effect gaan we waarschijnlijk niet zien."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen