Overslaan en naar de inhoud gaan

Broederschap St. Sebastianus Kerkrade op erfgoedlijst

Geplaatst opdonderdag 30 april 2015 - 10:22

Schuttersbroederschap St. Sebastianus uit Kerkrade staat voortaan op de lijst voor cultureel erfgoed in Nederland.

Volgende week zaterdag wordt de broederschap die bijna 400 jaar bestaat officieel bijgeschreven op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Op die lijst staan bijvoorbeeld ook het Oogstdankfeest in Berg aan de Maas, het Draaksteken in Beesel en het Oud Limburgs Schuttersfeest.

Koningszilver
Broederschap St. Sebastianus kwam twee jaar geleden in het nieuws toen het koningszilver van de schutterij kwijt was geraakt. Het was door de Rabobank, waar het in bewaring lag, bij het grof vuil gezet. Maandenlang was het kostbare zilver dat bestaat uit meer dan 200 zilveren plaatjes spoorloos. Het schuttersgoed kwam weer boven water toen twee medewerker van reinigingsdienst Rd4 het zilver wilden terugverkopen aan de broederschap. Allebei de mannen zijn aangehouden.

De hele Schutterszilver-saga is hieronder na te lezen in een tijdlijn.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Meer aandacht voor cultureel erfgoed in Maastricht
Verdachten van stelen schutterszilver voor rechter
Broederschap hoopt op duidelijkheid over schutterszilver
Buit bij reinigingsdienst veel groter dan het koningszilver
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen