Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Broederschap St. Sebastianus Kerkrade op erfgoedlijst

Geplaatst opdonderdag 30 april 2015 - 10:22

Schuttersbroederschap St. Sebastianus uit Kerkrade staat voortaan op de lijst voor cultureel erfgoed in Nederland.

Volgende week zaterdag wordt de broederschap die bijna 400 jaar bestaat officieel bijgeschreven op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Op die lijst staan bijvoorbeeld ook het Oogstdankfeest in Berg aan de Maas, het Draaksteken in Beesel en het Oud Limburgs Schuttersfeest.

Koningszilver
Broederschap St. Sebastianus kwam twee jaar geleden in het nieuws toen het koningszilver van de schutterij kwijt was geraakt. Het was door de Rabobank, waar het in bewaring lag, bij het grof vuil gezet. Maandenlang was het kostbare zilver dat bestaat uit meer dan 200 zilveren plaatjes spoorloos. Het schuttersgoed kwam weer boven water toen twee medewerker van reinigingsdienst Rd4 het zilver wilden terugverkopen aan de broederschap. Allebei de mannen zijn aangehouden.

De hele Schutterszilver-saga is hieronder na te lezen in een tijdlijn.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Meer aandacht voor cultureel erfgoed in Maastricht
Verdachten van stelen schutterszilver voor rechter
Broederschap hoopt op duidelijkheid over schutterszilver
Buit bij reinigingsdienst veel groter dan het koningszilver
Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen