Overslaan en naar de inhoud gaan

Broedermoord Kerkrade: 'Ik ben geen monster'

Geplaatst opdinsdag 8 september 2020 - 16:28

Het Openbaar Ministerie wil dat Willem V. (56) acht jaar de cel in gaat voor de moord op zijn broer Wim in Kerkrade, in februari dit jaar.

Willem V. stond dinsdag voor de dood van zijn jongere broer voor de rechter in Maastricht. Hij erkende zijn broer te hebben neergestoken, maar zei het niet met opzet te hebben gedaan. "Ik heb dit nooit zo gewild."

Geëscaleerd
Op 9 februari ging het mis tussen de twee broers. In een woonwagen aan de Sportstraat kregen Wim en Willem het met elkaar aan de stok. Naar eigen zeggen wilde Willem zijn medicatie pakken en iets te eten maken toen het tussen de broers escaleerde. De twee scholden elkaar uit, over en weer vielen dreigementen.

De moeder en de partner van Wim probeerden de boel te sussen. Willem liep naar de keuken, zijn broer kwam achter hem aan en viel Willem aan. Die stond bij het aanrecht, had een scherp mes in zijn hand en stak zijn broer ermee in het bovenlichaam, vlakbij zijn hart. In zijn onderbroek rende Willem naar de woonwagen van zijn zus en belde zelf 112. De hulpdiensten troffen de 49-jarige Wim hevig bloedend aan. Wim overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Lees ook: Broedermoorden Parkstad: families verscheurd na messteken

Angst
Tijdens de zitting werd duidelijk dat de verdachte altijd als de dood is geweest voor zijn broer. 25 jaar lang moest Willem voor zijn broer op zijn tenen lopen. Ook uit politieverhoren kwam naar voren dat de twee al jaren geen goede verstandhouding hebben, volgens de moeder een beestachtige zelfs. Enkele weken voor de fatale steekpartij kregen Willem en Wim ruzie in een Kerkraadse kroeg. "Ik had gebroken ribben en een blauw oog, maar heb geen aangifte tegen hem gedaan", zei Willem.

Volgens advocaat Ivo van de Bergh was zijn cliënt jarenlang de boksbal van zijn broer. "Niet alleen mijn cliënt kende een donkere kant van zijn broer, ook zijn partner. Wim was in staat vanuit het niets over te gaan tot ernstig fysiek geweld. Ook in de keuken kon hij van Wim verwachten dat hij hem opnieuw zou mishandelen en wist hij dat hij van zijn broer niet kon winnen."

Noodweer
De officier van justitie vond dat geen reden om iemand van het leven te beroven en verzocht de rechtbank zich te buigen over de vraag of er überhaupt wel sprake is van noodweer. "Hij had via de achterdeur weg kunnen gaan. De manier waarop de verdachte heeft gereageerd, kan niet door de beugel. Hij koos er zelf voor dat mes te pakken en was in de positie om anders te handelen."

Het laatste woord lag bij Willem V. "Ik ben geen monster en heb dit ook nooit gewild. Ook niet bewust. Het is net alsof je me een film laat zien", zei V. geëmotioneerd.

De uitspraak volgt over twee weken.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen