Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse veteraan bezoekt Limburg: 'Oorlog nooit het antwoord'

Geplaatst opdonderdag 15 november 2018 - 20:47

In Haelen is donderdag stilgestaan bij de bijna 700 militairen die tussen 1940 en 1945 omkwamen in het gebied. Een van de aanwezige gasten was de Engelse veteraan John Sleep.

De herdenking vond plaats bij het Monument van de Verdraagzaamheid aan de Roggelseweg in Haelen.

Hongerige aankomst
John Sleep was tijdens de Tweede Wereldoorlog een geallieerde soldaat die vocht in Nederland. "We waren erg hongerig toen we in Nederland aankwamen. We aten alles wat we vonden, suikerbieten bijvoorbeeld. Als we de kans kregen, beroofden we mensen van voedsel", zegt Sleep tegen L1.

Schoolbezoek
Sleep, die de negentig jaar ruim gepasseerd is, bracht donderdagmiddag na de herdenking een bezoek aan middelbare school Sint Ursula in Heythuysen. Hij ging daar in gesprek met jongeren. En dat is bijzonder, want mensen die met gevaar voor eigen leven in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten, zijn er bijna niet meer. "Heel interessant, ik heb nog niet veel van die verhalen gehoord. Ik vind het wel vet dat hier iemand is die dit kan vertellen", zegt een leerling.

Onbekend object
Een andere leerling zag zijn kans schoon om een object mee te nemen, wat hij tijdens het magneetvissen uit het water haalde. Hij was benieuwd of de veteraan misschien kon vertellen wat het precies was. "Hij denkt dat het een patroon is voor een alarmpistool", vertelt de leerling.

Filmploeg
De Amerikaanse Tracey Hunter volgt de veteraan voor een documentaire. "Ik denk dat het verhaal van John me zo aanspreekt vanwege zijn inzet na de oorlog. Hij reisde veel en probeerde mensen hoop te geven", zegt de documentairemaakster. "Samen werken aan vrede, zodat ze weer positief zijn over hun toekomst, dat zegt veel over hoe hij is."

'Oorlog geen antwoord'
"Je kunt over veel onderwerpen verschillen, maar oorlog is nooit het antwoord", is de boodschap die Sleep iedereen wil meegeven.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen