Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse Limburgers dubbel geraakt: 'Eerst Brexit, nu corona'

Geplaatst opdinsdag 22 december 2020 - 7:00

Limburgers in het Verenigd Koninkrijk kunnen niet naar huis na de ontdekking van een variant van het coronavirus op het eiland.

"Eerst was het Brexit, nu het coronavirus. We worden hier dubbel getroffen", merkt Jeroen van Dinteren met enig cynisme op.

De geboren en getogen Maastrichtenaar woont ruim vier jaar in Londen. Hij werkt voor Blind Aid en leidt een team van 15 betaalde krachten. De liefdadigheidsorganisatie bekommert zich om blinde stadsbewoners, vaak ouderen. "We werken al vanaf half maart vanuit thuis."

Jeroen van Dinteren
Jeroen van Dinteren
Foto: Denise Hales

Le Shuttle
Van Dinteren leerde zijn Britse vrouw kennen op een Belgisch muziekfestival, trouwde ruim twee jaar geleden en pendelt over of onder de Noordzee. "Soms pakken we het vliegtuig en met veel bagage gaan we met Le Shuttle, treinend door de tunnel. We zouden met Pasen op bezoek gaan bij mijn ouders. Dat werd door het coronavirus uitgesteld naar juni, toen september en nu gaat het met Kerst ook niet door. Mijn ouders zijn al ruim in de zeventig en gelukkig gaat het goed met ze. Maar het voelt niet lekker om ze niet te zien."

De moed verliest hij niet. Het treinticket is omgeboekt naar half maart. "Dan is mijn vrouw jarig en hopen we eindelijk naar Nederland te reizen."

Verwachtingsmanagement
Zelf spreekt Jeroen van 'verwachtingsmanagement'. "We weten vandaag niet wat morgen voor ons in petto heeft." Behalve het coronavirus ligt ook Brexit op de loer. Het Verenigd Koninkrijk vertrekt vanaf 1 januari officieel uit de EU en een handelsakkoord is hoogst onzeker. "Je ziet nu hoe snel de grenzen worden dichtgegooid. Alles is dus mogelijk na Brexit. We hebben het gevoel dat we dubbel worden getroffen door deze combinatie."

Opgegroeid als menneke in de Maastrichtse wijk Caberg, is het begrip 'grens' voor hem wezensvreemd. "Ik weet niet beter dan dat ik 's morgens in België een brood ging halen en 's middags een broek in Aken. En dat ze Frans spreken in Luik, waren we gewend."

Maasbree
Ook voor Peter Lemmen uit Maasbree voelt de reisbeperking vreemd aan. Hij zit vast in Banbery. "Mijn ouders zijn allebei jarig geweest, maar we konden ze niet bezoeken. Niet in juni, niet in september en niet in december. Familie is voor mij nummer één. We hopen op een goede Kerstmis volgend jaar."
Bekijk hier het videogesprek met Peter Lemmen en lees verder.

Manchester
Dat de veerboten geen passagiers vervoeren, is wel een streep door de rekening voor Angili Rahmani uit Venlo. "Nu mis ik voor de derde keer op rij thuis oud op nieuw." Angili woont sinds drie jaar in Manchester en werkt als supervisor verkoopster. De laatste keer dat ze haar ouders en familie zag was in juli. "Als het reizen weer normaal kan, ga ik zo snel mogelijk een keer naar Venlo. Maar ik kan vanwege mijn werk niet zomaar snipperdagen opnemen. We zijn nu afgesneden van de buitenwereld. Dat geef me wel een opgesloten gevoel."

Kerstliedjes
"Carnaval ben ik voor de laatste keer thuis bij mijn ouders geweest", zegt Janou Janssens uit Born. Ze werkt als ergotherapeut in een revalidatiecentrum in Londen. Dagelijks behandelt ze coronapatiënten. "Klinkt misschien raar, maar ik draai al vanaf september kerstliedjes. Om in de juiste stemming te komen voor de kerstdagen, thuis in Limburg. Dat al het reisverkeer op slot is gegaan in zo'n korte tijd, heeft me wel overvallen."

Beeldbellen
Om zich niet te laten kisten, draait Janou nu carnavalsliedjes. Een nieuw opstapje. Deze keer naar maart, als ze definitief terug wil verhuizen naar Nederland. Voorlopig blijft ze samen met haar Nederlandse vriend in de stad aan de Theems. "We houden via Skype contact met de familie. Dat beeldbellen lukt aardig, maar we zien ze liever een keer in het echt."

Kerstboom
Voor haar ouders is dat gevoel niet anders. Janou: "Ze hebben beloofd dat ze de kerstboom pas opruimen als ik terug ben. Dat wordt dus Kerstmis in maart." Ondanks de tegenslagen, klinkt ze vrolijk aan de telefoon. Ze houdt ze een sprankje hoop, bekent ze lachend. "Ja, tegen beter weten in. Zodra we kunnen, gaan we naar Nederland. Het treinticket is nog niet omgeboekt. Het is geldig tot donderdag."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen