Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse coronavariant in Limburg blijft nog beperkt

Geplaatst opmaandag 1 februari 2021 - 21:07

Met acht vastgestelde gevallen van de Britse coronavariant in Zuid-Limburg en 'enkele' gevallen in Noord- en Midden-Limburg lijkt de Britse coronavariant hier in de provincie nog weinig voet aan de grond te krijgen.

Dat laten de Limburgse GGD'en weten.

Zuid-Limburg
Eind december werden de eerste besmettingen met de Britse variant in Limburg ontdekt. Toen werd de virusmutatie vastgesteld bij drie inwoners van Geleen. Uiteindelijk bleef dit Geleense cluster beperkt tot vijf gevallen, waarvan het laatste geval een maand geleden werd vastgesteld. De verspreiding lijkt daar te zijn gestopt.

Lees ook: Drie Limburgers besmet met Britse variant coronavirus

Maastricht
Ook in Maastricht is een klein cluster van besmettingen met de Britse variant vastgesteld. Van een cluster wordt volgens de GGD overigens al snel gesproken, namelijk bij drie of meer besmettingen.

Noord- en Midden-Limburg
De GGD Limburg-Noord heeft geen exacte cijfers over het aantal besmettingen met de Britse variant in Noord- en Midden-Limburg. Volgens een woordvoerder gaat het om 'enkele gevallen' die allemaal op zichzelf staan.

Steekproeven
Het aantal besmettingen met de Britse variant ligt in werkelijkheid vermoedelijk wel hoger. Via steekproeven wordt bekeken of er sprake is van de reguliere coronavariant of één van de inmiddels bekende mutaties. Het aantal monsters van positief geteste mensen dat wordt meegenomen in die steekproeven is volgens de GGD Zuid-Limburg beperkt: "Het laboratorium neemt wekelijks steekproeven van monsters van het coronavirus uit de regio om te achterhalen of en in welke mate een coronavariant zich verspreidt."

Niet grootschalig
Volgens de GGD kan op basis van de bekende cijfers wel geconcludeerd worden dat er nog geen sprake is van grootschalige verspreiding van de Britse variant in Zuid-Limburg. De GGD Limburg Noord laat weten het aantal steekproeven te willen opvoeren om meer zicht te krijgen op de verspreiding van de varianten in de regio.

Lockdown en avondklok
De huidige strenge lockdown in het hele land en de avondklok zijn mede ingevoerd vanwege zorgen over snelle uitbreiding van de Britse virusvariant. Die is namelijk een stuk besmettelijker dan de reguliere variant.

Standaard regels
Met het oog op de spoedige heropening van de basisscholen is de GGD Zuid-Limburg niet extra bezorgd: "Het belangrijkste blijft om de standaard leefregels te blijven toepassen. Hierbij maakt het geen verschil om welke variant het gaat." Als er op een school sprake is van verschillende besmettingen tegelijk, dan gaat de GGD naar eigen zeggen altijd in gesprek met de school.

School
De kans dat een school dan toch weer dicht moet, is reëel; omdat behalve de besmette docenten of leerlingen ook andere mensen in quarantaine moeten, ontstaat er al snel een personeelstekort waardoor het vaak lastig is om überhaupt open te blijven, aldus de GGD.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen