Overslaan en naar de inhoud gaan

Bril tovert Kasteeltuinen om tot land der kleurenblinden

Geplaatst opwoensdag 16 oktober 2019 - 17:20

Mensen die kleurenblind zijn kunnen dit weekend terecht in Arcen bij de Kasteeltuinen.

Dankzij een speciale bril kunnen zij de herfstkleuren goed zien.

Testen
Mathijs Peeters, stagiair bij de Kasteeltuinen, is kleurenblind en mocht al eerder de bril testen. "Ik zie wel kleur, maar kan niet altijd de kleuren goed uit elkaar halen en een onderscheid maken." De ogen van Mathijs filteren de kleuren rood en groen weg uit de oorspronkelijke kleur. Daardoor wordt een roze trui grijs.

Kegels
"In onze ogen zitten kegels, die zorgen ervoor dat we kleuren kunnen zien. Bij mensen die kleurenblind zijn, werken die kegels niet goed waardoor bepaalde kleuren niet waargenomen kunnen worden", zegt Iris Verstappen van Unique Optiek & Optometrie.

Helaas
In de brillenzaak hebben ze voor verschillende vormen van kleurenblindheid een bril. "We hebben helaas nog geen bril die mensen kleuren laat zien die alleen grijstinten kunnen waarnemen. Wie weet komt dat nog, vorig jaar hadden we ook maar twee brillen. Dat zijn er nu al zes."

Kleurenblindheid komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het grootste deel is kleurenblind voor de kleuren rood en groen. Een procent van de kleurenblinden ziet alleen maar grijstinten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen