Overslaan en naar de inhoud gaan

Briefpakket ontploft in postkamer in Kerkrade

Geplaatst opwoensdag 12 februari 2020 - 9:00

In de postkamer van een bedrijf in Kerkrade is woensdagochtend een briefpakket ontploft.

Het gebeurde om 08:30 uur bij print- en kantoorartikelenbedrijf Ricoh, gevestigd aan de Wiebachstraat.

Raar geluid
Volgens een politiewoordvoerder gaat het om een pakket. Een medewerker van de firma hoorde een raar geluid in het poststuk. Daarna volgde een knal. "Er is goed gehandeld door bij horen van sissend geluid het weg te gooien. Het had heel anders kunnen aflopen", aldus de zegsman van de politie. "We mogen zeer zeker spreken van geluk." Volgens hem is de explosie vergelijkbaar met exploderend vuurwerk dat lichamelijke letsel kan veroorzaken.

Niemand gewond
Bij de explosie is niemand gewond geraakt. Op het moment van de ontploffing waren negen mensen in het gebouw aanwezig, laat een woordvoerder van de politie weten. Zij zijn ondergebracht in een naastgelegen pand. Ook de personeelsleden zijn gehoord over wat ze hebben gezien en meegekregen. In het onderzoek wordt de vraag meegenomen of het pakket gericht was aan dit bedrijf of dat het alleen de gevolgen ondervond.

Vrijgegeven
Een team van explosievenexperts heeft onderzoek gedaan. Later arriveerde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Het pand werd rond 12:00 uur vrijgegeven. Er is geen direct gevaar voor de omgeving. Het gebouw, dat beperkt beschadigd raakte door de explosie, is voorlopig gesloten voor onderzoek.

Video: L1

Verband
Woensdagochtend was er ook al een explosie in een postkamer van ABN AMRO in Amsterdam, vermoedelijk door een bombrief. Of er tussen beide zaken een verband is, is nog onduidelijk. "We gaan in overleg met de collega's in Amsterdam of er verbanden zijn zoals hetzelfde type pakket", zegt de politiewoordvoerder. Op beide plaatsen vond de explosie plaats in een pand op een bedrijventerrein.

Terrorismebestrijding
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie rond de explosies in de gaten, zo laat een woordvoerder weten. Het is in eerste instantie aan de politie, benadrukt de NCTV.

Januari
In januari werden bij bedrijven in meerdere steden bombrieven afgeleverd. Een van de brieven was bestemd voor een bedrijf in Maastricht, maar kwam daar niet aan. Geen enkele van de brieven ontplofte destijds.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen