Overslaan en naar de inhoud gaan

Brief aan CDA-leden over vorming van provinciebestuur

Geplaatst opdinsdag 11 juni 2019 - 17:00

De CDA-fractie in het Limburgs Parlement heeft een brief aan alle Limburgse CDA-leden geschreven over de vorming van een nieuw provinciebestuur.

Daarin legt zij haar steun uit voor het extraparlementaire college dat er aan zit te komen.

Kenmerk ervan is dat er geen coalitieprogramma is dat is ondertekend door een aantal partijen. Maar dat het provinciebestuur een eigen programma op hoofdlijnen opstelt en op basis daarvan met concrete voorstellen komt. Daarbij zijn wisselende meerderheden in het Limburgs Parlement mogelijk.

Vernieuwend
De CDA-fractie zegt ervan overtuigd te zijn dat deze vorm van bestuur vernieuwend zal zijn. ‘De grote vraag voor de komende jaren wordt dan ook niet: wat zijn de verschillen tussen partijen, maar vooral wat bindt ons in onze taak om Limburg nog mooier, beter en bruisender te maken’, zo staat in de brief.

De zeven kandidaat-gedeputeerden zijn onder meer afkomstig uit CDA, VVD, Forum voor Democratie en PVV. Het gaat om Ger Koopmans, Hubert Mackus, Joost van den Akker, Ruud Burlet en Robert Housmans.

Brugman
Ook oud-GroenLinks boegbeeld Carla Brugman maakt deel uit van het nieuwe provinciebestuur. Al gaat zij daarmee in tegen de partijlijn en stuurt de provinciale afdeling van haar partij daarom aan op een royement. Ook oud-wethouder Andy Dritty is beoogd gedeputeerde. Hij is van de lokale partij GBBL in Landgraaf.

De CDA-fractie stelt er alle vertrouwen in te hebben dat de ‘Limburgers zich zullen herkennen in deze personen’.

Breuk
In de brief kijkt de fractie ook terug op de breuk met de coalitiepartners uit de vorige periode, PvdA en D66. Zij verklaart het te ‘betreuren’ dat PvdA, D66 en GroenLinks in een later stadium Forum voor Democratie en PVV hebben uitgesloten, ‘hoewel ze eerder meermaals hebben aangegeven geen enkele andere partij bij voorbaat uit te sluiten’.

De CDA-fractie vindt dat teleurstellend omdat volgens haar er inhoudelijk best een akkoord had ingezeten.

Binnen het CDA-Limburg is er nauwelijks kritiek op de samenwerking met Forum voor Democratie en PVV. Ook in 2011 was dat niet het geval toen landelijk en provinciaal voor het eerst werd samengewerkt met de PVV.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen