Overslaan en naar de inhoud gaan

Brexitklas Venlo: 'Hopelijk snel duidelijkheid'

Geplaatst opmaandag 10 december 2018 - 14:02

Wordt het een zachte Brexit? Of toch een harde? De cursisten van de opleiding douane declaranten in Venlo hopen dat Groot-Brittannië snel duidelijkheid geeft over de manier waarop het de Europese Unie de rug toe keert.

De acht cursisten worden speciaal opgeleid om de gevolgen van de Brexit op te vangen. "We zijn benieuwd hoe het er straks uit gaat zien", zegt cursist Bauke van Eldik. "Als er een harde Brexit komt, dan kunnen we met z'n allen meteen aan de bak."

Grenzen
Ruud Timmermans van Verhoex Douane Sevice in Venlo wil ook snel duidelijkheid. "Want dan weten we waar we aan toe zijn", zegt hij. Hij hoopt nog steeds op een zachte Brexit, waarbij de grenzen gedeeltelijk openblijven. "Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren."

Nieuwe mensen
Het bedrijf verwacht veel nieuwe mensen nodig te hebben. "In het verleden waren meer dan 10.000 mensen in het oosten van Nederland werkzaam in deze sector. Door de Brexit en andere ontwikkelingen hebben we straks weer veel mensen nodig die een douaneaangifte kunnen maken."

Opleiding
Alleen al bij Verhoex zijn er zo'n tien extra mensen nodig. Bij alle bedrijven in Venlo samen honderden. Daarom heeft het bedrijf samen met opleidingscentrum CST Nederland een aparte opleiding voor declaranten opgezet. "De eerste groep wordt al opgeleid. Daar komt in januari een tweede groep van zo'n tien mensen bij. Want we kunnen niet blijven wachten."

Financiële sector
De cursisten bestaan vooral uit mensen die eerder werkzaam waren in de financiële sector. "Ik was hypotheekadviseur bij een bank", zegt Bauke van Eldik. "De procedures liggen me wel. In mijn eerdere baan was het ook belangrijk dat ik secuur werk. En dat helpt me hierbij."

Schoolbank
Van Eldik en de overige cursisten worden in zestien weken tijd klaargestoomd voor hun nieuwe baan. Ze zitten iedere week een halve dag in de schoolbank. De overige vier dagen werken ze al bij een bedrijf. En dat is volgens cursusleider Frits Tenge van CST een voordeel. "Ze leren op deze manier wat allemaal bij het werk komt kijken."

Baangarantie
De meeste hebben inmiddels al een baangarantie. Want ook in het meest positieve Brexit-scenario zal de vraag naar douane declaranten toenemen. "Er gaat toch iets gebeuren aan de grenzen", zegt Timmermans. "Daarnaast vertrekken veel mensen uit de sector in verband met vergrijzing. En de regels in Europa zijn veranderd waardoor het ouderwetse inklaren weer belangrijk wordt."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen