Overslaan en naar de inhoud gaan

'Brexit biedt mogelijk kansen voor Limburg'

Geplaatst opvrijdag 31 januari 2020 - 17:01

Het Verenigd Koninkrijk stapt vrijdagnacht om 24:00 uur Nederlandse tijd uit de Europese Unie.

Volgens deskundigen biedt de Brexit ook kansen voor Limburg.

Kopzorgen
"We hebben er wel kopzorgen over gehad", zegt Léon Ghielen, eigenaar van het Beringse touringcarbedrijf Ghielen dat reizen vanuit Limburg naar het VK organiseert. "Ik ben erg benieuwd naar wat er gaat gebeuren. We gaan ervan uit dat we als toeristen het land nog in kunnen. Ze hebben te veel te verdienen aan toeristen, vooral rondom Londen. De prijzen en tarieven na de Brexit worden pas bekend als de deal tot in detail rond is."

Overgangsfase
In oktober 2017 bereikten het VK en de EU al een akkoord dat later door het Britse parlement en woensdag ook door het Europees Parlement werd goedgekeurd. Vanaf vrijdagnacht is de Brexit een feit. Dan start een overgangsfase die tot en met 31 december 2020 duurt. In die tijd blijven de Europese wetten en regels gelden in het VK. In februari starten de onderhandelingen over de invulling van de toekomstige relatie. Dit heet ook wel de transitieperiode.

Maar wat gaan we concreet van die Brexit merken in Limburg? Volgens Nigel Farage, leider van de Britse Brexit Partij, is het akkoord pas het begin. "De komende drie jaar worden moeilijk."

Veranderingen?
"We hebben nu een jaar de tijd om een nieuw verdrag met de Britten te onderhandelen. Er zullen dan wel degelijk veranderingen plaatsvinden voor hoe wij als toeristen, werkzoekenden of studenten straks nog naar het VK kunnen gaan", aldus Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) uit Stramproy.

Douane
Tijdens de overgangsperiode verandert er nog niets, vertelt Hans Maessen, douanespecialist en adviseur van conservatieve parlementsleden in het VK. "Vanaf 1 januari 2021 moeten ondernemers rekening houden met douaneformaliteiten en er zich dus in de komende elf maanden op voorbereiden. In tegenstelling tot bedrijven zullen burgers er weinig van merken. Er komen formaliteiten voor de BTW en om bij voorbeeld de kwaliteit te waarborgen van landbouwproducten. De veiligheid van de consument is namelijk een topprioriteit van de Europese Unie. Voor vlees en bloemen zullen er extra keuringen zijn."

Kans voor Limburg
Declaranten houden zich bezig met douaneformaliteiten. Volgens Maessen zijn er in Limburg zijn ongeveer honderd en zullen nog zeker tientallen banen bijkomen. Ze werken bijvoorbeeld in de logistieke centra van Venlo en Born, maar ook op veel andere plekken in Limburg. "Van hieruit worden Antwerpen en Rotterdam bediend. Op de plaats van lading en lossing komen de douaneformaliteiten, niet zozeer in de havens. Dat is een goede kans voor Limburg."

Video: L1

Vrachtwagens
Volgens Lenaers zijn vrachtwagenchauffeurs daardoor vooral in het begin langer onderweg. "Als we heel dicht bij elkaar kunnen blijven tijdens de onderhandelingen en dezelfde regels kunnen houden, dan hoeft er niet zo veel te veranderen, ook niet voor Limburgse bedrijven die naar het VK exporteren. Het is de vraag of dat allemaal voor het einde van de overgangsperiode kan lukken."

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een Brexit Impact Scan gemaakt als richtlijn voor bedrijven om na te denken over de mogelijke gevolgen van de Brexit.

Simpele procedures
Maessen denkt dat de Britten er zelf meer last van krijgen dan de Europeanen, omdat het VK meer importeert uit de EU dan omgekeerd. Hij verwacht dat er in het VK vijf keer meer douaneaangiftes moeten worden gemaakt. "Aangezien de Britten bang zijn voor oponthoud in de havens zullen er in het begin simpele douaneprocedures van toepassing zijn."

Vakantiegangers
Voor vakantiegangers verandert er volgens Maessen niks. Het VK was al geen onderdeel van het Schengengebied, waarbinnen vrij verkeer van personen mogelijk is. Daarom hadden mensen sowieso een paspoort nodig. "Het ziet er niet naar uit dat mensen na de Brexit een visum moeten aanvragen als ze het VK willen bezoeken. Op dit gebied zijn aparte afspraken nodig."

Studenten
Het collegegeld in het VK voor Limburgse en andere EU-studenten verandert niet voor het komende collegejaar. Ook betalen ze tijdens hun volledige studie hetzelfde bedrag aan collegegeld in het VK. Voor de periode daarna heeft de Britse regering de hoogte van het collegegeld nog niet bepaald.

Teleurgesteld
Tijdens de overgangsperiode verandert er voor Britse studenten in bijvoorbeeld Maastricht niks aan het collegegeld. Daarnaast hebben ze nog recht op studiefinanciering. Voorwaarde is wel dat ze voor het einde van die periode al in Nederland wonen. "De Erasmus beurs, waarmee studenten in de hele EU kunnen studeren, dreigt voor Engelse studenten te vervallen, al willen de Britten die graag behouden", volgens Maessen. "Het is toch een dierbaar punt voor de jeugd, die in het algemeen toch wel teleurgesteld is over de Brexit. Dat geldt voor de Britse jeugd, maar ook voor veel jongeren in Limburg en heel Europa."

Video: L1

Wonen in het VK
Voor Limburgers die in het VK wonen gaat er niks veranderen, vertelt Lenaers, 'maar het Europees Parlement is daar niet gerust op'. Mensen die er minder dan vijf jaar hebben gewoond, kunnen een zogenoemde 'pre-settled status' aanvragen. Met die status hebben ze onder meer het recht om in het VK te werken, recht op educatie, zorg en pensioen.

"Daar hebben ze recht op, maar niet iedereen krijgt het", aldus de Europarlementariër. "Ook krijg je er geen bewijs van. Wij als Europees Parlement gaan daar strenge eisen aan stellen. Als rechten niet goed gegarandeerd kunnen worden, dan gaan we daar moeilijk over doen." Mensen met een status moeten de mogelijkheid krijgen dat te bewijzen, vindt Lenaers. Het is niet bekend om hoeveel Limburgers het gaat, vertelt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Immigratie
Het wordt wel lastiger om in het VK te gaan wonen. Er komt namelijk een einde aan het vrije verkeer tussen de EU en het VK. Mensen moeten dan aan de eisen van de Britten voldoen. Lenaers schat de kans klein dat dat makkelijk zal gaan. Ook volgens Maessen wordt het voor immigranten moeilijker het VK binnen te komen. "De grote instroom van buitenlanders was immers voor veel Britten een reden om voor Brexit te stemmen. Limburgers en andere Europeanen die nu in het VK wonen houden grotendeels hun bestaande rechten."

Harde of zachte Brexit?
Tijdens de overgangsperiode komen zaken zoals visa, importrestricties, passagiersrechten en kosten voor internet aan bod, zo licht Lenaers toe. Dan wordt meer duidelijk over wat we van de Brexit in Limburg gaan merken. Als die periode is afgelopen, gaan de nieuwe regels in, of niet als de twee partijen het niet met elkaar eens worden. Dat krijgen we een no deal-Brexit.

Deze kans is echter klein, omdat premier Boris Johnson de verkiezingen heeft gewonnen en omdat het Britse parlement heeft ingestemd met het akkoord. "Nu Johnson een meerderheid in het Parlement heeft behaald, hoeft hij minder rekening te houden met radicale politici. Waarschijnlijk wordt de Brexit daardoor wat zachter dan verwacht", aldus Maessen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen