Overslaan en naar de inhoud gaan

Brengt kroongetuige voormalig friturekoning op de knieën?

Geplaatst opvrijdag 4 oktober 2019 - 16:02

Was hij nou opdrachtgever voor een moordaanslag, die leidde tot de dood van Tanja Gurskaja (39), of wordt voormalig friturekoning John B. erbij gelapt? De rechtbank buigt zich nu al vier dagen over die vraag.

De 58-jarige Heldenaar zou een drugsconflict hebben gehad met Wilmo, de man van Gurskaja. Diezelfde Wilmo zou doelwit zijn geweest van de aanslag.

Lees ook: Weduwnaar van Tanja: 'Ze stierf in de armen van haar zoon'

Vergismoord
Kroongetuige Dennis W. (39) speelt een cruciale rol in de moordzaak. Hij vertelde uitgebreid over het conflict en hoe hij werd ingeschakeld om Wilmo 'op te ruimen'. Daar schakelde hij de Letse huurmoordenaar Janis 'Jantje' V. (40) voor in. Deze Jantje zou vervolgens hebben geschoten op iemand die uit de woning van Wilmo kwam, aan de Lovendaalseweg in Venlo. Diegene was echter niet het doelwit, maar zijn vrouw Tanja.

Kluisverklaring
Dat de twee daar waren, staat vrijwel vast. Zowel Dennis als Jantje geeft toe op de fatale avond van 25 oktober 2012 bij de woning te zijn geweest. Ze wijzen echter elkaar aan als schutter. Justitie heeft het iets minder makkelijk met de bewijslast tegen John. Zoals gezegd geldt de kluisverklaring van kroongetuige Dennis als belangrijkste bewijsstuk. De hoofdrolspeler uit Helden ontkent echter alle aantijgingen.

Broederlijke band
Dat deed hij ook vrijdag in de rechtbank. Hij omschreef zijn band met Wilmo zelfs als 'broederlijk'. John erkende dat er een conflict was, maar dat had volgens hem niets met de vergismoord van doen. "Ik heb nog geprobeerd die band te herstellen, want ik ben een prater. Geen ruziemaker, of iemand die opdracht geeft voor een moord." Kroongetuige Dennis noemde hij onder andere een 'mafkees'. "Waar haalt hij het vandaan, om dit allemaal te verzinnen?"

Friturekoning
De Heldenaar lijkt een manusje van alles; hij verdiende jarenlang zijn brood met het plaatsen van gokkasten. Later kocht hij verschillende fritures op, die hij later weer verkocht. Toen hij 27 jaar oud was, zou hij zo'n drie miljoen gulden aan onroerend goed bezitten. John verbleef jarenlang met regelmaat in Brazilië. Daar zou hij onder meer hebben gehandeld in strandstoelen en ijsblokjes.

Slecht weer
Na de moord op Gurskaja toog hij ook naar Brazilie, iets dat als vlucht werd gezien. "Onzin. Er was een jaar waarin ik wel 27 keer van Amsterdam naar Rio de Janeiro vloog", counterde John. Maar waarom hij net na de moord vertrok en daarbij zou hebben gezegd dat hij nooit meer terugkwam? "Ik weet niet of ik dat heb gezegd. Kan. Misschien omdat het weer slecht was."

Op maandag, dinsdag en woensdag komt justitie met haar strafeis tegen de drie verdachten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen