Overslaan en naar de inhoud gaan

Breiwerk aan bomen om ‘Pilotenroute’ te herdenken

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 11:43

Tussen Neeritter en Haelen hangen sinds kort meer dan 2000 stukken breiwerk aan de bomen om de ‘Pilotenroute’ te herdenken waarlangs honderden krijgsgevangenen, joden en bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen naar de vrijheid werden geloodst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De kleurige lappen zijn gemaakt door honderden inwoners van de gemeente Leudal ter gelegenheid van de bevrijding, in september precies 75 jaar geleden.

De mensen uit het verzet die de Pilotenroute onderhielden, liepen grote risico’s. Zoals de familie Van de Vin van boerderij De Zonhoeve in Neeritter en de familie Vossen, wonend op de Spikkerhoeve in Haelen. De met breiwerk versierde Pilotenroute loopt tussen beide boerderijen.

Verbinding
"Verbinding vormt de rode draad tijdens de herdenking", zegt Truus
Manders-Scheres. Als vrijwilligster van stichting Edumare is ze vanaf het begin bij het breiproject betrokken. "We creëren met de gekleurde lappen een verbinding in het landschap. De actie verbindt ook alle inwoners langs de route en omgeving."

Edumare wilde de Pilotenroute ook graag op duurzame wijze herdenken. Het idee voor ‘wild breien’ volgde haast vanzelf. De stichting deed rond de jaarwisseling een oproep waarna de reacties binnenstroomden. "Onze vraag kreeg vleugels", lacht Truus. "Het was fantastisch om te zien hoeveel mensen er in korte tijd spontaan meededen."

Verhalen
Veel deelnemers lieten de breinaalden vanaf januari driftig klikken, vaak deden ze dat samen met andere vrijwilligers. Daarbij kwamen de verhalen over de oorlog vanzelf opborrelen. "Soms waren er mensen die uit eigen ervaring iets konden zeggen. Of leden van
Edumare kwamen op bezoek om te vertellen over de Pilotenroute", vertelt Truus.

Het ophangen van de breiwerken was een ‘grote logistieke operatie’ en nam tien dagen in beslag. De versierde route is op Bevrijdingsdag door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal geopend. Fietsers kunnen tot september de afstand van 21,5 kilometer tussen Neeritter en Haelen, of omgekeerd, overbruggen met een routeboekje dat verhaalt over bijzondere gebeurtenissen onderweg.

Wasmachine
Gedurende de zomer letten vrijwilligers erop dat de breiwerken niet gaan rafelen of hinder veroorzaken. Hoe het garen aan de bomen zich zal houden? Truus weet het eerlijk gezegd niet, maar ‘een wasmachine doet wonderen’. Na afloop wordt alle wol verzameld en verwerkt tot dekens voor vluchtelingenkinderen elders in de wereld. Waarmee de laatste schakel in de keten van verbinding is gemaakt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen