Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Breiwerk aan bomen om ‘Pilotenroute’ te herdenken

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 11:43

Tussen Neeritter en Haelen hangen sinds kort meer dan 2000 stukken breiwerk aan de bomen om de ‘Pilotenroute’ te herdenken waarlangs honderden krijgsgevangenen, joden en bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen naar de vrijheid werden geloodst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De kleurige lappen zijn gemaakt door honderden inwoners van de gemeente Leudal ter gelegenheid van de bevrijding, in september precies 75 jaar geleden.

De mensen uit het verzet die de Pilotenroute onderhielden, liepen grote risico’s. Zoals de familie Van de Vin van boerderij De Zonhoeve in Neeritter en de familie Vossen, wonend op de Spikkerhoeve in Haelen. De met breiwerk versierde Pilotenroute loopt tussen beide boerderijen.

Verbinding
"Verbinding vormt de rode draad tijdens de herdenking", zegt Truus
Manders-Scheres. Als vrijwilligster van stichting Edumare is ze vanaf het begin bij het breiproject betrokken. "We creëren met de gekleurde lappen een verbinding in het landschap. De actie verbindt ook alle inwoners langs de route en omgeving."

Edumare wilde de Pilotenroute ook graag op duurzame wijze herdenken. Het idee voor ‘wild breien’ volgde haast vanzelf. De stichting deed rond de jaarwisseling een oproep waarna de reacties binnenstroomden. "Onze vraag kreeg vleugels", lacht Truus. "Het was fantastisch om te zien hoeveel mensen er in korte tijd spontaan meededen."

Verhalen
Veel deelnemers lieten de breinaalden vanaf januari driftig klikken, vaak deden ze dat samen met andere vrijwilligers. Daarbij kwamen de verhalen over de oorlog vanzelf opborrelen. "Soms waren er mensen die uit eigen ervaring iets konden zeggen. Of leden van
Edumare kwamen op bezoek om te vertellen over de Pilotenroute", vertelt Truus.

Het ophangen van de breiwerken was een ‘grote logistieke operatie’ en nam tien dagen in beslag. De versierde route is op Bevrijdingsdag door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal geopend. Fietsers kunnen tot september de afstand van 21,5 kilometer tussen Neeritter en Haelen, of omgekeerd, overbruggen met een routeboekje dat verhaalt over bijzondere gebeurtenissen onderweg.

Wasmachine
Gedurende de zomer letten vrijwilligers erop dat de breiwerken niet gaan rafelen of hinder veroorzaken. Hoe het garen aan de bomen zich zal houden? Truus weet het eerlijk gezegd niet, maar ‘een wasmachine doet wonderen’. Na afloop wordt alle wol verzameld en verwerkt tot dekens voor vluchtelingenkinderen elders in de wereld. Waarmee de laatste schakel in de keten van verbinding is gemaakt.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen