Overslaan en naar de inhoud gaan

Breiwerk aan bomen om ‘Pilotenroute’ te herdenken

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 11:43

Tussen Neeritter en Haelen hangen sinds kort meer dan 2000 stukken breiwerk aan de bomen om de ‘Pilotenroute’ te herdenken waarlangs honderden krijgsgevangenen, joden en bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen naar de vrijheid werden geloodst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De kleurige lappen zijn gemaakt door honderden inwoners van de gemeente Leudal ter gelegenheid van de bevrijding, in september precies 75 jaar geleden.

De mensen uit het verzet die de Pilotenroute onderhielden, liepen grote risico’s. Zoals de familie Van de Vin van boerderij De Zonhoeve in Neeritter en de familie Vossen, wonend op de Spikkerhoeve in Haelen. De met breiwerk versierde Pilotenroute loopt tussen beide boerderijen.

Verbinding
"Verbinding vormt de rode draad tijdens de herdenking", zegt Truus
Manders-Scheres. Als vrijwilligster van stichting Edumare is ze vanaf het begin bij het breiproject betrokken. "We creëren met de gekleurde lappen een verbinding in het landschap. De actie verbindt ook alle inwoners langs de route en omgeving."

Edumare wilde de Pilotenroute ook graag op duurzame wijze herdenken. Het idee voor ‘wild breien’ volgde haast vanzelf. De stichting deed rond de jaarwisseling een oproep waarna de reacties binnenstroomden. "Onze vraag kreeg vleugels", lacht Truus. "Het was fantastisch om te zien hoeveel mensen er in korte tijd spontaan meededen."

Verhalen
Veel deelnemers lieten de breinaalden vanaf januari driftig klikken, vaak deden ze dat samen met andere vrijwilligers. Daarbij kwamen de verhalen over de oorlog vanzelf opborrelen. "Soms waren er mensen die uit eigen ervaring iets konden zeggen. Of leden van
Edumare kwamen op bezoek om te vertellen over de Pilotenroute", vertelt Truus.

Het ophangen van de breiwerken was een ‘grote logistieke operatie’ en nam tien dagen in beslag. De versierde route is op Bevrijdingsdag door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal geopend. Fietsers kunnen tot september de afstand van 21,5 kilometer tussen Neeritter en Haelen, of omgekeerd, overbruggen met een routeboekje dat verhaalt over bijzondere gebeurtenissen onderweg.

Wasmachine
Gedurende de zomer letten vrijwilligers erop dat de breiwerken niet gaan rafelen of hinder veroorzaken. Hoe het garen aan de bomen zich zal houden? Truus weet het eerlijk gezegd niet, maar ‘een wasmachine doet wonderen’. Na afloop wordt alle wol verzameld en verwerkt tot dekens voor vluchtelingenkinderen elders in de wereld. Waarmee de laatste schakel in de keten van verbinding is gemaakt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen