Overslaan en naar de inhoud gaan

Breiwerk aan bomen om ‘Pilotenroute’ te herdenken

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 11:43

Tussen Neeritter en Haelen hangen sinds kort meer dan 2000 stukken breiwerk aan de bomen om de ‘Pilotenroute’ te herdenken waarlangs honderden krijgsgevangenen, joden en bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen naar de vrijheid werden geloodst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De kleurige lappen zijn gemaakt door honderden inwoners van de gemeente Leudal ter gelegenheid van de bevrijding, in september precies 75 jaar geleden.

De mensen uit het verzet die de Pilotenroute onderhielden, liepen grote risico’s. Zoals de familie Van de Vin van boerderij De Zonhoeve in Neeritter en de familie Vossen, wonend op de Spikkerhoeve in Haelen. De met breiwerk versierde Pilotenroute loopt tussen beide boerderijen.

Verbinding
"Verbinding vormt de rode draad tijdens de herdenking", zegt Truus
Manders-Scheres. Als vrijwilligster van stichting Edumare is ze vanaf het begin bij het breiproject betrokken. "We creëren met de gekleurde lappen een verbinding in het landschap. De actie verbindt ook alle inwoners langs de route en omgeving."

Edumare wilde de Pilotenroute ook graag op duurzame wijze herdenken. Het idee voor ‘wild breien’ volgde haast vanzelf. De stichting deed rond de jaarwisseling een oproep waarna de reacties binnenstroomden. "Onze vraag kreeg vleugels", lacht Truus. "Het was fantastisch om te zien hoeveel mensen er in korte tijd spontaan meededen."

Verhalen
Veel deelnemers lieten de breinaalden vanaf januari driftig klikken, vaak deden ze dat samen met andere vrijwilligers. Daarbij kwamen de verhalen over de oorlog vanzelf opborrelen. "Soms waren er mensen die uit eigen ervaring iets konden zeggen. Of leden van
Edumare kwamen op bezoek om te vertellen over de Pilotenroute", vertelt Truus.

Het ophangen van de breiwerken was een ‘grote logistieke operatie’ en nam tien dagen in beslag. De versierde route is op Bevrijdingsdag door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal geopend. Fietsers kunnen tot september de afstand van 21,5 kilometer tussen Neeritter en Haelen, of omgekeerd, overbruggen met een routeboekje dat verhaalt over bijzondere gebeurtenissen onderweg.

Wasmachine
Gedurende de zomer letten vrijwilligers erop dat de breiwerken niet gaan rafelen of hinder veroorzaken. Hoe het garen aan de bomen zich zal houden? Truus weet het eerlijk gezegd niet, maar ‘een wasmachine doet wonderen’. Na afloop wordt alle wol verzameld en verwerkt tot dekens voor vluchtelingenkinderen elders in de wereld. Waarmee de laatste schakel in de keten van verbinding is gemaakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen