Overslaan en naar de inhoud gaan

Breiwerk aan bomen om ‘Pilotenroute’ te herdenken

Geplaatst opmaandag 20 mei 2019 - 11:43

Tussen Neeritter en Haelen hangen sinds kort meer dan 2000 stukken breiwerk aan de bomen om de ‘Pilotenroute’ te herdenken waarlangs honderden krijgsgevangenen, joden en bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen naar de vrijheid werden geloodst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De kleurige lappen zijn gemaakt door honderden inwoners van de gemeente Leudal ter gelegenheid van de bevrijding, in september precies 75 jaar geleden.

De mensen uit het verzet die de Pilotenroute onderhielden, liepen grote risico’s. Zoals de familie Van de Vin van boerderij De Zonhoeve in Neeritter en de familie Vossen, wonend op de Spikkerhoeve in Haelen. De met breiwerk versierde Pilotenroute loopt tussen beide boerderijen.

Verbinding
"Verbinding vormt de rode draad tijdens de herdenking", zegt Truus
Manders-Scheres. Als vrijwilligster van stichting Edumare is ze vanaf het begin bij het breiproject betrokken. "We creëren met de gekleurde lappen een verbinding in het landschap. De actie verbindt ook alle inwoners langs de route en omgeving."

Edumare wilde de Pilotenroute ook graag op duurzame wijze herdenken. Het idee voor ‘wild breien’ volgde haast vanzelf. De stichting deed rond de jaarwisseling een oproep waarna de reacties binnenstroomden. "Onze vraag kreeg vleugels", lacht Truus. "Het was fantastisch om te zien hoeveel mensen er in korte tijd spontaan meededen."

Verhalen
Veel deelnemers lieten de breinaalden vanaf januari driftig klikken, vaak deden ze dat samen met andere vrijwilligers. Daarbij kwamen de verhalen over de oorlog vanzelf opborrelen. "Soms waren er mensen die uit eigen ervaring iets konden zeggen. Of leden van
Edumare kwamen op bezoek om te vertellen over de Pilotenroute", vertelt Truus.

Het ophangen van de breiwerken was een ‘grote logistieke operatie’ en nam tien dagen in beslag. De versierde route is op Bevrijdingsdag door burgemeester Arno Verhoeven van de gemeente Leudal geopend. Fietsers kunnen tot september de afstand van 21,5 kilometer tussen Neeritter en Haelen, of omgekeerd, overbruggen met een routeboekje dat verhaalt over bijzondere gebeurtenissen onderweg.

Wasmachine
Gedurende de zomer letten vrijwilligers erop dat de breiwerken niet gaan rafelen of hinder veroorzaken. Hoe het garen aan de bomen zich zal houden? Truus weet het eerlijk gezegd niet, maar ‘een wasmachine doet wonderen’. Na afloop wordt alle wol verzameld en verwerkt tot dekens voor vluchtelingenkinderen elders in de wereld. Waarmee de laatste schakel in de keten van verbinding is gemaakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen