Overslaan en naar de inhoud gaan

Brede steun voor nieuw extraparlementair provinciebestuur

Geplaatst opvrijdag 30 april 2021 - 17:08

Het nieuwe provinciebestuur in Limburg wordt zo goed als zeker opnieuw extraparlementair.

Dat blijkt uit een tussenrapportage van gids Onno Hoes over de vorming van dat nieuwe bestuur.

Breed draagvlak
Op basis van gesprekken met twaalf fracties concludeert Hoes dat er een breed draagvlak is voor zo’n soort provinciebestuur. Dat moet wel op een breed en stabiel draagvlak kunnen rekenen in het Limburgs Parlement.

Kern van een extraparlementair college is dat het een eigen programma heeft en dat voor ieder voorstel een - niet van tevoren vastliggende - meerderheid moet worden gevonden in het Limburgs Parlement.

Lees ook: Extraparlementair college na nog geen twee jaar ter ziele

Goede ervaringen
Gids Onno Hoes meldt dat veel fracties vinden dat de extraparlementaire bestuursvorm de afgelopen bijna twee jaar zijn waarde boven verwachting heeft bewezen. 'Voor alle fracties was er meer ruimte om het open debat te voeren. Dit wordt door de meeste fracties als bevrijdend ervaren’, zo schrijft Hoes. Sommigen hebben zelfs van ‘ware democratie’ gesproken.

Aan een terugkeer naar traditionele coalitie - met een oppositie en een coalitie - is dan ook weinig behoefte, zo concludeert Hoes. Alleen SP, GroenLinks en PvdA (samen 11 van de 47 zetels) zijn daar wel voor.

Alternatieven
Voor de PvdA is een tweede optie een extraparlementair college, gedragen door ‘de partijen in het midden’. Ook D66 ziet dat wel zitten. 50Plus, VVD en SP (samen tien zetels) zien een ‘coalitie met beleidsvrijheid’ als een eventueel alternatief, zo blijkt uit het verslag.

Geen zakenkabinet
Daaruit blijkt ook dat er geen brede meerderheid is voor een zakenkabinet. Dat wil zeggen een provinciebestuur met gedeputeerden die inhoudelijke experts zijn maar die weinig tot geen politiek-bestuurlijk gevoel voor de politiek hebben.

Tweede ronde
‘Een combinatie tussen mensen met wat meer afstand tot de dagelijkse Limburgse politiek én mensen met een bestuurlijke antenne, zou een mogelijkheid zijn om in de tweede gespreksronde nader te verkennen’, zo staat in de tussenrapportage van gids Onno Hoes. Daaruit moet ook een duidelijk profiel voor nieuwe gedeputeerden voortkomen.

Corona en herstel
Wat het inhoudelijk programma van een nieuw provinciebestuur betreft, constateert Hoes dat er een breed draagvlak is om uit te gaan van de 32 vastgestelde beleidskaders ‘en de uitvoering voortvarend en ambitieus ter hand te nemen’. Tegelijk is er brede steun om het nieuwe provinciebestuur twee onderwerpen met voorrang aan te laten pakken. Het gaat dan om de crisismaatregelen in het kader van corona en het stimuleren van voortvarend herstel.

Lees hier de volledige tussenrapportage van gids Onno Hoes

Cultuuromslag
En ten tweede de gewenste nieuwe bestuurscultuur en een hernieuwd ‘krachtig en zelfbewust’ samenspel tussen het Limburgs Parlement, het provinciebestuur, de gouverneur en de ambtelijke organisatie. Dat lijkt nu vooral gevoed te worden door beelden, verwachtingen en soms ook expliciet wantrouwen, zo constateert Hoes. ‘De noodzaak om te komen tot een open, zelfbewuste en actieve dialoog tussen de bestuursorganen en de ambtelijke organisatie, beschouw ik als een urgente opgave in de resterende Statenperiode.’

Hoes meldt in zijn tussenrapportage ook dat er een brede overtuiging is onder de fracties dat het provinciebestuur te vaak wordt geleid door een bestuurscultuur die teveel uitgaat van ‘elkaar de bal toespelen’ en ‘elkaar iets gunnen’.

Eindadvies
Het is de bedoeling dat Hoes uiterlijk 14 mei met zijn eindadvies komt na de tweede ronde van gesprekken met de twaalf partijen. Hij stelt zelf voor dat te bespreken in een extra vergadering van het Limburgs Parlement. Dan zijn ook de gespreksverslagen openbaar.

Het streven is dat het nieuwe provinciebestuur op 18 juni wordt geïnstalleerd.

Lees ook: Limburg wil uiterlijk 18 juni nieuw college van GS

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen