Overslaan en naar de inhoud gaan

Brech maakte deskundigen weinig wijzer: geen advies over tbs

Geplaatst opwoensdag 7 oktober 2020 - 11:20

Jos Brech (57) had een pedofiele stoornis toen hij, in de ogen van justitie, Nicky Verstappen misbruikte en om het leven bracht. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum leidde die stoornis echter niet per definitie tot misbruik.

Brech werd onderzocht in de observatiekliniek. Hij werkte amper mee, waardoor er geen advies over het opleggen van tbs kon worden gegeven.

Lees ook: Advocaat over zaak Nicky Verstappen: 'Deze zaak is klaar'

Jonge jongetjes
Los van eventuele psychologische afwijkingen, werd er bij Brech specifiek gekeken naar pedofiele kenmerken. Hij wordt immers verdacht van het misbruiken van de destijds elfjarige Nicky Verstappen, in augustus 1998. In 1984 en 1985 pleegde hij ontucht met in totaal drie jongetjes, iets dat hij overigens heeft toegegeven. Hij sprak in die tijd bij de politie bovendien zijn interesse voor jonge jongens uit.

De vraag die justitie de deskundigen van het Pieter Baan Centrum daarom voorlegde: had Brech last van een pedoseksuele stoornis in 1998? En leidde dat mogelijk tot het misbruiken van Nicky?

Postzegels stelen
"Iemand met een fascinatie voor postzegels hoeft niet per se extra getriggerd te worden om postzegels te stelen", legde psychiater Timon den Boer woensdag uit. "Dus een stoornis hoeft niet per se te leiden tot iets dat de kaders van de wet overschrijdt. Een stoornis is niet per definitie alles overheersend. Je kunt niet zeggen: hij heeft een stoornis, dus... Er komt veel meer bij kijken."

Lees ook: Rechters in zaak Nicky: 'Verklaring Brech roept vragen op'

Geen advies
Of er meer is, of was, dat kunnen de deskundigen niet zeggen. Er is weliswaar een pedofiele stoornis vastgesteld bij Brech, maar of dit heeft geleid tot het vermeende misbruik van Nicky in augustus 1998 durven deskundigen niet te zeggen. Dat heeft te maken met het feit dat Brech niet meewerkte aan onderzoek.

"Wij kunnen alleen adviseren als we kraakhelder kunnen onderbouwen", zei psychiater Den Boer. Omdat Brech niet meewerkte aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum, konden deskundigen ook niets zeggen over de kans op herhaling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen