Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandweer wil Zwitserse aanpak voor A2-tunnel

Geplaatst opzaterdag 30 januari 2016 - 7:35

De Brandweer Zuid-Limburg wil bij incidenten in de Koning Willem-Alexandertunnel en grotere calamiteiten de tactiek gaan overnemen van de Zwitserse Feuerwehr.

De brandweer wil gebruikmaken van de kennis van de Zwitsers, die met vijfhonderd trein- en verkeerstunnels in hun land wereldwijd experts zijn in het bestrijden van tunnelbranden. Omdat een tunnelbrand snel kan gaan woekeren en er meestal een file ontstaat met veel potentiële slachtoffers, is snel handelen cruciaal.

Eerst analyseren
Verschil met de huidige standaardaanpak is dat de Zwitsers eerst een verkenningsploeg een snelle analyse laten maken van de situatie vóórdat met blussen en redden wordt begonnen. Sectorhoofd Léon Houben: "We kopiëren het Zwitserse systeem omdat zij veel ervaring hebben. Eerst de boel snel in kaart brengen, dan kun je veel effectiever werken. Bij grootschalige branden gaan we dit ook toepassen."

Kip zonder kop
Hoofdofficier van dienst Marcel Eussen: "Je kunt wel als een kip zonder kop naar binnen gaan en de eerste twee slachtoffers uit een auto trekken, maar dan mis je misschien die bus met vijftig slachtoffers die verderop staat." Een tweede team blust de brand en koelt de betonnen constructie, een derde team zoekt en redt slachtoffers.

Hulpmiddelen
De brandweer - die traint bij de International Fire Academy in het Balsthal - wil ook bepaalde hulpmiddelen van de Zwitsers gaan gebruiken. Omdat rook het zicht kan blokkeren, wordt gebruikgemaakt van flikkerlichten waarmee met een specifieke kleur de plek van slachtoffers gemarkeerd kan worden, en in- en uitgangen of waterpunten. De Zwitserse Feuerwehr gebruikt verder blindengeleidestokken om een tunnel vol rook snel te kunnen inspecteren.

Lees ook: Brandweer Zuid-Limburg oefent tunnelbrand in Zwitserland.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Brandweer Zuid-Limburg oefent tunnelbrand in Zwitserland
A2 Tunnel Maastricht wegmarkering (16 juni 2016)
217 camera's in nieuwe A2-tunnel
Extreme hittetest voor beton A2-tunnel Maastricht
stock file vakantiefile caravan
Komend weekend veel vakantiefiles in Europa verwacht
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen