Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandweer stuurt blushelikopters naar de juiste hotspot

Geplaatst opdonderdag 23 april 2020 - 15:07

De blushelikopters van Defensie worden aangestuurd door de brandweer die in het Meinweggebied bezig is met het bestrijden van de natuurbrand die al vier dagen woedt.

Dat laat een woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando (DHC) in Gilze-Rijen donderdag weten.

Op donderdag vliegen twee Chinooks en een Cougar boven de natuurbrand. In iedere helikopter vliegt iemand van de brandweer mee. Hij of zij krijgt van een collega op de grond te horen waar en hoe het bluswater moet neerkomen.

Bescheidenheid
"Ondanks het groot materieel waarover we beschikken, past ons dus enige bescheidenheid", aldus de woordvoerder van DHC. "Het is de brandweer die op tactisch en technisch niveau de natuurbrand bestrijdt. Wij verlenen eigenlijk alleen maar assistentie."

DHC heeft het werkterrein sinds woensdagmiddag verlegd van De Peel bij Griendtsveen naar het Meinweggebied omdat de situatie bij Herkenbosch nog nijpender was. Door de hevige rookontwikkeling moesten in de nacht van dinsdag op woensdag ruim 4000 inwoners van Herkenbosch worden geëvacueerd.

Nathouden
Na het middaguur op donderdag lijkt het gedaan met de vlammen en de rook, maar de brandweer wil ieder risico uitsluiten dat het vuur voor een derde keer oplaait. De blushelikopters worden vooral ingezet om de aangelegde brandgangen nat te houden zodat het vuur niet kan overslaan.

Volgens de woordvoerder van DHC krijgen de piloten van de brandweer instructies hoe ze hun waterzakken, de zogeheten Bambi Buckets, met 10.000 liter water moeten droppen. Dat kan statisch, dus cirkelend boven een vaste plek, of dynamisch waarbij de waterzak tijdens de vlucht wordt geopend en er een soort watergordijn ontstaat.

Effelder Waldsee
De helikopters hoeven niet ver te vliegen om de waterzakken te vullen. Dat gebeurt een paar kilometer verderop bij de Effelder Waldsee, net over de grens in Duitsland. Tijdens de driedaagse inzet van de blushelikopters boven De Peel bij Griendtsveen, werd telkens brandstof getankt op de luchtmachtbasis in Volkel. Het is niet duidelijk of dat nu ook het geval is.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen