Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandweer slaat alarm: te weinig mankracht

Geplaatst opwoensdag 20 maart 2019 - 12:35

De brandweer vraagt extra steun aan de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg om meer paraatheid te garanderen.

In april legt de brandweer een actieplan met maatregelen voor aan vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg.

Te weinig mankracht
De brandweer doet er alles aan om elke week 24 uur per dag paraat te staan voor de inwoners van Noord- en Midden-Limburg. Doordat het steeds moeilijker wordt om brandweervrijwilligers te vinden, is er een tekort aan mankracht. De brandweer haalt in een bericht op de eigen website een situatie aan, waarbij eerder dit jaar op één middag meer dan een kwart van het personeel gelijktijdig buiten dienst was.

Actieplan
In het actieplan stelt een werkgroep enkele maatregelen voor. Voorzitter van die werkgroep is burgemeester Petra Dassen van de gemeente Beesel. Zij legt op de brandweersite uit: "We vragen de vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg om zowel financieel als met daadkracht te investeren in de paraatheid van onze brandweer. Dit betekent bijvoorbeeld dat we elke gemeente vragen de Veiligheidsregio actief te helpen bij het werven van nieuwe brandweervrijwilligers."

Twee miljoen
Daarom wil de Veiligheidsregio dat er geïnvesteerd wordt in een bepaald niveau van paraatheid van de brandweer. Door meer beroepspersoneel aan te nemen, kunnen er nieuwe vrijwilligers ondersteund worden. Hiernaast wordt in er in het actieplan ook gevraagd om meer opleidingsplaatsen. De Veiligheidsregio vraagt aan de vijftien gemeenten om gezamenlijk 2,1 miljoen euro te investeren om de maatregelen uit te kunnen voeren. Het bedrag moet in vier jaar worden overgemaakt.

Besluit
Het advies ligt nu bij de gemeenteraden van de vijftien gemeente in Noord- en Midden-Limburg. Begin juli besluit het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio, dat bestaat uit de burgemeesters van deze gemeenten, of de middelen beschikbaar worden voor de brandweer.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen