Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Brandweer slaat alarm: te weinig mankracht

Geplaatst opwoensdag 20 maart 2019 - 12:35

De brandweer vraagt extra steun aan de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg om meer paraatheid te garanderen.

In april legt de brandweer een actieplan met maatregelen voor aan vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg.

Te weinig mankracht
De brandweer doet er alles aan om elke week 24 uur per dag paraat te staan voor de inwoners van Noord- en Midden-Limburg. Doordat het steeds moeilijker wordt om brandweervrijwilligers te vinden, is er een tekort aan mankracht. De brandweer haalt in een bericht op de eigen website een situatie aan, waarbij eerder dit jaar op één middag meer dan een kwart van het personeel gelijktijdig buiten dienst was.

Actieplan
In het actieplan stelt een werkgroep enkele maatregelen voor. Voorzitter van die werkgroep is burgemeester Petra Dassen van de gemeente Beesel. Zij legt op de brandweersite uit: "We vragen de vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg om zowel financieel als met daadkracht te investeren in de paraatheid van onze brandweer. Dit betekent bijvoorbeeld dat we elke gemeente vragen de Veiligheidsregio actief te helpen bij het werven van nieuwe brandweervrijwilligers."

Twee miljoen
Daarom wil de Veiligheidsregio dat er geïnvesteerd wordt in een bepaald niveau van paraatheid van de brandweer. Door meer beroepspersoneel aan te nemen, kunnen er nieuwe vrijwilligers ondersteund worden. Hiernaast wordt in er in het actieplan ook gevraagd om meer opleidingsplaatsen. De Veiligheidsregio vraagt aan de vijftien gemeenten om gezamenlijk 2,1 miljoen euro te investeren om de maatregelen uit te kunnen voeren. Het bedrag moet in vier jaar worden overgemaakt.

Besluit
Het advies ligt nu bij de gemeenteraden van de vijftien gemeente in Noord- en Midden-Limburg. Begin juli besluit het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio, dat bestaat uit de burgemeesters van deze gemeenten, of de middelen beschikbaar worden voor de brandweer.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen