Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandweer krijgt speciale eenheid tegen bosbranden

Geplaatst opdonderdag 29 juli 2021 - 10:26

De brandweer krijgt een speciaal team dat kan worden ingezet bij de bestrijding van natuurbranden. De leden van deze zogenaamde 'handcrew' gaan te voet op pad om een natuurbrand sneller te bestrijden.

Het team wordt opgericht door de zes zuidelijke veiligheidsregio's: Noord- en Zuid-Limburg, Zeeland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Brabant Zuid-Oost. De handcrew kan in al deze regio's worden ingezet om natuurbranden te bestrijden. Het gespecialiseerde team is het tweede in de Nederland. Ook de brandweerregio's IJsselland en Twente hebben er een.

Te voet
Een handcrew wordt ingezet in moeilijk begaanbare natuurgebieden op plaatsen waar blusvoertuigen niet kunnen komen. Ze gaan te voet op pad, sporen ondergrondse brandjes op en blussen die. Ook kunnen ze handmatig stoplijnen maken en brandbare struiken en takken verwijderen om de verspreiding van het vuur tegen te gaan.

Lees ook: Veiligheidsregio's werken aan oprichting natuurbrandenteam

Meer natuurbranden
Het team wordt opgericht omdat er in Nederland steeds vaker en steeds grotere natuurbranden zijn. In 2020 waren er volgens de brandweer meer dan 640 branden. Bij de branden in Nationaal Park de Meinweg en in de Deurnese Peel ging ruim 900 hectare natuur in vlammen op. Na deze twee enorme natuurbranden concludeerden de brandweerkorpsen dat ze over te weinig specialistische natuurbrandbeheersing beschikken.

"Dit is een leermoment en gaat ons niet meer gebeuren", zegt provinciaal regisseur natuurbandbeheersing Sraar Theeuwen. Volgens hem is een tweede handcrew team dan ook bittere noodzaak. "Je kunt niet altijd alles lenen bij de buren, zeker niet als zij het zelf ook hard nodig hebben."

Lees ook: Stijging aantal natuurbranden in Limburg

Een handcrew bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen die een natuurbrand te voet en met handgereedschappen bestrijden. Het team in Zuid-Nederland zou in april 2022 operationeel moeten zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen