Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandweer: 'Brand Meinweg is nagenoeg uit'

Geplaatst opdinsdag 21 april 2020 - 7:38

De brand in natuurgebied De Meinweg is nagenoeg uit. "Alleen het sein brand meester is nog niet gegeven", zegt de woordvoerder van de brandweer.

"Ook zal het nablussen nog uren duren", aldus de woordvoerder. De brand heeft waarschijnlijk zo'n 170 hectare bos en hei verwoest.

Patrouilles van de gemeente, Staatsbosbeheer en de Bosgroep surveilleren in het gebied.

Straffe wind
Naast veel brandweereenheden vanuit Nederland, krijgen de brandweerlieden ook nog hulp vanuit Duitsland. "De straffe wind speelt ons al twee dagen parten. We zijn daarom erg voorzichtig met het geven van het sein brand meester."

Video: L1

Rookontwikkeling
Ondanks dat de rookontwikkeling een stuk minder is, worden mensen in de omgeving van Herkenbosch nog wel gevraagd binnen te blijven en de ventilatie uit te zetten.

Drones
"We krijgen op dit moment dus nog hulp van een Duitse blushelikopter. De Nederlandse helikopters hebben ze op dit moment nodig bij de brand in de Mariapeel in Noord-Brabant. Ook komt er een team vanuit Rotterdam met drones om het gebied te bekijken", vertelt de woordvoerder.

Ontruimd
Camping Het Elfenmeer en manege Venhof in Herkenbosch werden maandagavond uit voorzorg ontruimd. De politie zette de toegangswegen naar de Meinweg af en hield ramptoeristen op afstand.

70 paarden
Het was een slapeloze nacht voor de eigenaren van manege Venhof. "De eerste paarden hadden we eerder op de dag al verplaatst. In totaal hebben we 70 paarden moeten verplaatsen, maar we gaan kijken om ze straks weer op te halen", vertellen de eigenaren van de manege aan L1 Radio.

Hulptroepen
De Duitse brandweer heeft maandagavond laat nog flink wat hulptroepen naar Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch gestuurd om te helpen bij het blussen van de grote natuurbrand. De Duitse brandweer assisteerde de Nederlandse collega's al de hele maandag.

Opgelaaid
De grote natuurbrand brak rond 13:00 uur maandag uit in het verharde deel van het bosgebied, in de omgeving van de camping. Rond 18:00 uur dacht de brandweer het vuur onder controle te hebben, maar rond 19:30 uur laaiden de vlammen opnieuw op door vliegvuur.

Lees ook: Brand Meinweg: Elfenmeer en Venhof ontruimd

Video: L1

170 hectare
De boswachter van het gebied zegt dat hij inderdaad verwacht dat zo'n 170 hectare heideterrein is verbrand. "Daar baal je van als boswachter. Dan is het ook nog gebeurd in het broedseizoen. Dieren hebben namelijk weinig vluchtmogelijkheden op zo'n moment", aldus de boswachter. Zodra de brandweer klaar is in het gebied, gaat de boswachter kijken wat de precieze schade is.

Schade beperkt
Volgens burgemeester Monique de Boer had het nog rampzaliger kunnen zijn. "We hebben ons goed voorbereid op een natuurbrand", zegt ze. "Dankzij hulp van Duitse collega's hebben we snel in kunnen grijpen, anders was de ramp nog groter geweest."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen