Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand op terrein Chemelot onder controle

Geplaatst opzondag 17 mei 2020 - 19:19

De brand in een rubberfabriek op chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen is onder controle. Dat meldt een woordvoerder van het terrein.

Rond 19:00 uur zondagavond werden er twee branden gemeld: één in de rubberfabriek EPT, de ander in de warmtekrachtcentrale WKC. Die laatste wekt stoom en elektriciteit op door restgassen van andere installaties op het terrein te verbranden.

Geen twee branden, maar één
Binnen een half uur werd een actiecentrum ingericht en verzamelden hulpdiensten uit de regio zich op het terrein. Uiteindelijk bleek dat er alleen brand heeft gewoed in de eindverwerking van de rubberfabriek. Waardoor die is ontstaan, is onduidelijk. De fabriek ligt tijdelijk stil, en daarom waren er geen chemische producten aanwezig.

De brandmelding in de warmtekrachtcentrale werd veroorzaakt door een te hoge temperatuur in de schoorsteen van de WKC. Die was ontstaan door de brand in de rubberfabriek, die door middel van een leiding met de WKC verbonden is.

Onder controle
Even na 20:00 uur was de brand in de rubberfabriek onder controle. Er is niemand gewond geraakt. De brandweer heeft wel nog onderzocht of er nog gevaar bestond voor nasmeulen in de leiding tussen de rubberfabriek en de WKC, maar dat risico werd rond 21:30 uur uitgesloten.

Alarm
Toen de brand uitbrak, waren er in de omgeving van het bedrijventerrein sirenes te horen. Dat geluid kwam van het bedrijfsalarm op Chemelot zelf. "Er zijn géén WAS-palen afgegaan", benadrukt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. "Er is dus geen noodsituatie afgekondigd voor de omwonenden."

Video: Track'88

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen