Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand Meinweg niet opnieuw opgelaaid, rookoverlast minder

Geplaatst opdonderdag 23 april 2020 - 7:39

Vijf pelotons van de brandweer hebben in de nacht van woensdag op donderdag de brand in natuurgebied De Meinweg bewaakt. Het vuur is niet opnieuw opgelaaid en de rookoverlast is inmiddels sterk afgenomen.

Ook is de wind enigszins gedraaid, vertelde woordvoerder Rick Krosenbrink van de Veiligheidsregio Limburg-Noord donderdagochtend op L1 Radio.

Luchtmacht
Drie helikopters van de luchtmacht zullen donderdagochtend weer helpen met het nablussen van de natuurbrand. Het gaat om twee Chinook-helikopters en een kleinere Cougar-helikopter. Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio maakt dit zwaar materieel het belangrijkste verschil.

De beide Leopard-tanks van het leger die de afgelopen dagen voor een brede brandgang hebben gezorgd, kunnen naar huis.

Drone
Er vliegt een infrarood-drone boven het gebied om kleine brandhaartjes op te sporen, zodat deze hotspots direct geblust kunnen worden. Vanwege de extreme droogte kan één vonkje voor een nieuwe brandhaard zorgen die de natuurbrand doet oplaaien.

Brand Tienray
De capaciteit van de brandweer werd in de nacht van woensdag op donderdag wel op de proef gesteld. Een zeer grote natuurbrand in Tienray vroeg extra mankracht. Maar deze brand is inmiddels onder controle.

Lees ook: Grote brand Tienray: tweede natuurbrand Horst aan de Maas

Herkenbosch
De ruim 4.000 inwoners van Herkenbosch die in de nacht van dinsdag op woensdag werden geëvacueerd, mogen voorlopig nog niet terug naar huis. Er zit nog steeds te veel koolmonoxide in de lucht. Waarschijnlijk komt er pas donderdag na de middag meer duidelijkheid voor de bewoners.

Dat besluit hangt af van het succes van de nabluswerkzaamheden met de Chinook-helikopters.

Natuurbrand
De natuurbrand in De Meinweg woedt al sinds maandag en wordt bestreden door brandweerkorpsen uit Nederland, Duitsland en België.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen