Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand Meinweg laait weer op

Geplaatst opmaandag 20 april 2020 - 19:45

De grote natuurbrand die woedt in Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch is maandagavond opnieuw opgelaaid.

De brandweer dacht het vuur aan het begin van de avond onder controle te hebben, maar rond 19:30 uur werd een nieuwe alarmering gegeven.

Lastig te bestrijden
"Het kan de wind zijn, maar het is heel droog en de brand gaat ook diep onder de grond verder, dus ik weet niet wat precies de reden is dat het nu weer oplaait", zegt brandweer-woordvoerder René van Tulden. Inmiddels is duidelijk dat de brand weer is opgelaaid vanwege vliegvuur: brandend gas of brandende deeltjes die door de wind worden verspreid en ergens anders neerslaan.

Brand Nationaal Park De Meinweg Herkenbosch (20 apr 2020)
Foto: L1 (Rob van Well)

Gaat nog tijd duren
Diverse eenheden van de brandweer waren nog bezig met het nablussen toen de vlammen weer hoger werden. De brandweer dacht het vuur rond 18:00 uur onder controle te hebben en rond 18:45 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Maar nu ziet het ernaar uit dat er nog een poos doorgeblust moet worden.

Heli en drones
Een politiehelikopter werd later op de avond ingezet om het brandende gebied in kaart te brengen. Ook kreeg de brandweer assistentie van een drone-team van de Veiligeidsregio Twente. Blushelikopters van het leger worden vooralsnog niet ingezet.

Duitse assistentie
Eerder op de dag hielp ook de Duitse brandweer mee bij het blussen van de natuurbrand in het bosgebied dat doorloopt tot over de Duitse grens.

De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.

Video: L1 en Track '88

NL-Alert
In Herkenbosch en omgeving werd maandagmiddag een NL-Alert verstuurd. Daarin stond het advies uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten als de rook voor hinder zorgt. De rook was volgens een getuige vanaf de snelweg bij Weert te zien. Rond 21:45 uur maandagavond werd een tweede NL-Alert verstuurd.

Verhoogd risico
Vanaf begin april geldt er een verhoogd risico op natuurbranden vanwege de droogte. De brandweer roept op om extra alert te zijn.

Lees ook: Verhoogd risico op natuurbranden door droogte

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen