Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand Meinweg laait weer op

Geplaatst opmaandag 20 april 2020 - 19:45

De grote natuurbrand die woedt in Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch is maandagavond opnieuw opgelaaid.

De brandweer dacht het vuur aan het begin van de avond onder controle te hebben, maar rond 19:30 uur werd een nieuwe alarmering gegeven.

Lastig te bestrijden
"Het kan de wind zijn, maar het is heel droog en de brand gaat ook diep onder de grond verder, dus ik weet niet wat precies de reden is dat het nu weer oplaait", zegt brandweer-woordvoerder René van Tulden. Inmiddels is duidelijk dat de brand weer is opgelaaid vanwege vliegvuur: brandend gas of brandende deeltjes die door de wind worden verspreid en ergens anders neerslaan.

Brand Nationaal Park De Meinweg Herkenbosch (20 apr 2020)
Foto: L1 (Rob van Well)

Gaat nog tijd duren
Diverse eenheden van de brandweer waren nog bezig met het nablussen toen de vlammen weer hoger werden. De brandweer dacht het vuur rond 18:00 uur onder controle te hebben en rond 18:45 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Maar nu ziet het ernaar uit dat er nog een poos doorgeblust moet worden.

Heli en drones
Een politiehelikopter werd later op de avond ingezet om het brandende gebied in kaart te brengen. Ook kreeg de brandweer assistentie van een drone-team van de Veiligeidsregio Twente. Blushelikopters van het leger worden vooralsnog niet ingezet.

Duitse assistentie
Eerder op de dag hielp ook de Duitse brandweer mee bij het blussen van de natuurbrand in het bosgebied dat doorloopt tot over de Duitse grens.

De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.

Video: L1 en Track '88

NL-Alert
In Herkenbosch en omgeving werd maandagmiddag een NL-Alert verstuurd. Daarin stond het advies uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten als de rook voor hinder zorgt. De rook was volgens een getuige vanaf de snelweg bij Weert te zien. Rond 21:45 uur maandagavond werd een tweede NL-Alert verstuurd.

Verhoogd risico
Vanaf begin april geldt er een verhoogd risico op natuurbranden vanwege de droogte. De brandweer roept op om extra alert te zijn.

Lees ook: Verhoogd risico op natuurbranden door droogte

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen