Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand Meinweg: Elfenmeer en Venhof ontruimd

Geplaatst opmaandag 20 april 2020 - 23:33

Camping Het Elfenmeer en manege Venhof in Herkenbosch worden uit voorzorg ontruimd. De grote heidebrand die in natuurgebied De Meinweg woedt is nog maar een kilometer van beide voorzieningen verwijderd.

Als de wind ongunstig draait, is het vuur in een mum van tijd bij de camping en de manege. Dat risico wil de brandweer niet lopen. Op de camping verblijven nog iets meer dan tien gasten.

Waterscherm bij manege
Maandagavond was de brandweer ook al begonnen met het aanleggen van een waterscherm bij manege Venhof. Eigenaar Martin Simons had 30 van zijn paarden toen al elders ondergebracht. Even na middernacht moest hij ook voor zijn 30 overige paarden onderdak gaan zoeken.

Lees ook: Manegehouder Meinweg: 'We gaan een slapeloze nacht in'

Duitse hulp
De Duitse brandweer heeft maandagavond laat nog flink wat hulptroepen naar Nationaal Park De Meinweg in Herkenbosch gestuurd om te helpen bij het blussen van de grote natuurbrand. De Duitse brandweer assisteert de Nederlandse collega's al de hele dag.

De Meinweg ligt tegen de Duitse grens aan en in de avond is het vuur steeds verder richting Duitsland opgerukt. Rond 22:00 uur waren acht Nederlandse en ongeveer evenveel Duitse brandweereenheden bezig met blussen, zei brandweerwoordvoerder René van Tulden. Tegen 23:00 uur arriveerden nog eens zestien wagens van de Duitse Feuerwehr om te assisteren en te voorkomen dat de brand zich nog verder uitbreidt.

Video: via Twitter

Lastige klus
Het vuur is erg lastig onder controle te krijgen. Op dit moment wordt geprobeerd het vuur in te sluiten, zodat het niet kan overslaan naar een dennenbos in het natuurgebied. Dennen staan erom bekend dat ze snel branden vanwege het droge hout. Het aanleggen van een stoplijn moet voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. Een stoplijn is een grens die natgehouden wordt om te voorkomen dat het vuur er overheen gaat.

Video: L1

Opgelaaid
De grote natuurbrand brak rond 13:00 uur uit in het verharde deel van het bosgebied, in de omgeving van de camping. Rond 18:00 uur dacht de brandweer het vuur onder controle te hebben, maar rond 19:30 uur laaiden de vlammen opnieuw op door vliegvuur.

Video: L1

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen