Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand Blerick onder controle, 'oranje gebied' verkleind

Geplaatst opdinsdag 7 augustus 2018 - 8:15

De grote brand die sinds de nacht van maandag op dinsdag woedt op een bedrijventerrein in Blerick, is onder controle.

Rond 07:30 uur werd door de brandweer het sein brand meester gegeven. Tegen 13:00 was de brandweer alleen nog aan het nablussen.

Er woeden nog enkele kleine brandhaarden, maar de brandweer is er in geslaagd om het vuur onder controle te krijgen. Een gedeelte van het bedrijfspand van AHC Benelux is ingestort.

Oranje gebied
Ook is het zogeheten 'oranje gebied', waarin mensen ramen en deuren en ventilatiesystemen gesloten moeten houden, verkleind. Die maatregelen blijven vooralsnog wel van kracht, omdat er bij de brand schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

Lees ook: Inwoners in delen Blerick moeten binnen blijven door brand

Vrijgegeven
Al relatief snel werd ten zuiden van de
Groot Bollerweg, kruising Venrayseweg tot Eindhovenseweg en ten westen van de Venrayseweg is het gebied vrijgegeven. Het 'oranje gebied' is daarna voortdurend verder verkleind. Om 12:45 uur waren alleen nog AHC Benelux, het bijbehorend terrein en een aangrenzend pand afgezet.

Zwembad
Inwoners die in de buurt van de brand wonen vragen zich nu af ze het water in hun zwembad moeten vervangen. Volgens de brandweer is dat niet per se nodig. Het hoeft alleen schoongemaakt te worden als er roet of aanslag in zit. Ook groenten uit de moestuin kan na drie keer goed afspoelen gegeten worden.

Treinverkeer
Het treinverkeer op station Blerick is, sinds de brand onder controle is, weer opgestart. Daar stopten een tijdje geen treinen vanwege de brand. Daarnaast vaart de scheepvaart ook weer in de Maas.

Lees ook: Groot alarm om brand in Blerick: sirenes in omgeving gaan af

Rookwolken
Het vuur bij een bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen brak rond 02:30 uur uit. De brand veroorzaakte een enorme rookontwikkeling. "Er zijn hier dikke zwarte rookwolken te zien", aldus een omstander. Ondertussen is de rookontwikkeling sterk afgenomen, melden omstanders.

Video: L1 / 1Limburg

Monsters
Het RIVM heeft rond 10:30 uur laten weten dat zij testen hebben gedaan naar de stoffen die zijn vrijgekomen. "We hebben monsters genomen en op basis van de resultaten weet de brandweer wat ze kunnen doen en welke maatregelen ze moeten treffen. Wat voor gevolgen de vrijgekomen gifstoffen hebben, hangt af van verschillende factoren", laat een woordvoerder weten.

Resultaten
De resultaten van de monsters worden door de Veiligheidsregio Limburg-Noord in de loop van dinsdagmiddag verwacht. "Intussen zal het oranje gebied nog wel wat kleiner worden en als we de resultaten binnen hebben, zal het oranje gebied zich naar verwachting beperken tot het gebied waar de brand heeft plaatsgevonden," aldus Wim Janssen van de Veiligheidsregio Limburg-Noord

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen