Overslaan en naar de inhoud gaan

Brand in Belgische kerncentrale Tihange

Geplaatst opzondag 30 november 2014 - 12:39

De Belgische kernreactor Tihange 3, op zo'n 45 kilometer van Maastricht, is zondagochtend automatisch uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost.

De reactor in de provincie Luik werd stilgelegd rond 10.30 uur. Enige tijd later werd het vuur gedoofd, meldden Belgische media. De veiligheidsprocedures hebben gewerkt.

Buiten werking
Hoe lang de reactor ten zuiden van de provincie Limburg buiten werking blijft, is onduidelijk. Het lijkt er vooralsnog op dat Tihange 3 stil ligt tot dinsdagochtend. Energieleverancier Electrabel onderzoekt wat er is gebeurd en hoe lang het herstel zal duren.

Elektriciteitstekort
Het uitvallen van de kernreactor levert in elk geval voor zondag geen problemen op, omdat de vraag naar elektriciteit op een vrije dag lager ligt. Als de problemen langer aanhouden, moeten er mogelijk maatregelen worden getroffen.

Stilgelegde reactoren
Ook drie andere reactoren zijn momenteel niet actief. Doel 3, in de buurt van Antwerpen, en Tihange 2 werden ruim een half jaar geleden gesloten omdat er kleine scheurtjes in de reactorvaten zaten. Daarnaast ligt ook Doel 4 enkele maanden stil door een technisch defect aan turbines, vermoedelijk na sabotage.

Besparingstips
België hield al rekening met storingen in het energienetwerk voor de komende maanden. De inwoners hebben allerlei tips gekregen over hoe ze stroom kunnen besparen, om het netwerk zo min mogelijk te belasten. Belgische journaals meldden sinds het begin van de maand tijdens de weersverwachting ook de stroomverwachting.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kernreactor Tihange 2 blijft nog maanden buiten dienst
Reactor 1 kerncentrale Tihange stilgelegd na storing
Tihange 1
Tihange 1 wordt pas eind september opgestart
'Scheurtjesreactor' Tihange 2 langer buiten gebruik
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen