Overslaan en naar de inhoud gaan

Brabantse vissterfte door mestlozing Nederweert

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 14:36

Een varkensbedrijf in Nederweert is verantwoordelijk voor vissterfte in waterschap de Dommel in Brabant. De varkenshouder loosde illegaal mest in natuurwater dat doorstroomde naar Brabant.

De illegale lozing vond eind vorig jaar plaats. De varkenshouder zou ongeveer 45 kubieke meter mest hebben gedumpt in een beek in het buitengebied van Nederweert.

Anderhalve ton
Aan het bedrijf is een dwangsom onder last opgelegd. Dit betekent dat de varkenshouder voortaan zijn mestafvoer op orde moet hebben. Als dit niet gebeurt, kan de boer rekenen op een boete van 15.000 euro per illegale mestdumping die kan oplopen tot een maximum van 150.000 euro.

Vissterfte
Een vissterfte in het Brabantse waterschap De Dommel bracht de illegale mestlozing aan het licht. Onder meer de NVWA en de gemeente Nederweert onderzochten de vissterfte en wisten het spoor te herleiden naar een varkenshouder in het buitengebied van Nederweert. Hoe veel vissen het leven lieten door de dumping is niet bekend.

Grootschalige mestfraude
Het aanpakken van deze illegale mestlozing is een uitwas van het zogenoemde ketentoezicht op mestfraude. Die keten bestaat uit onder meer de Provincie Brabant, het Waterschap Limburg, de NVWA en de gemeente Nederweert. Een van de aanleidingen om die keten op te starten, is de berichtgeving over grootschalige mestfraude in Limburg.

Regelgeving
Het verwerken van mest kost geld en moet voldoen aan verschillende milieueisen. Zo mag een bedrijf maar een bepaalde hoeveelheid mest produceren en worden er eisen gesteld aan de afvoer van de mest.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen