Overslaan en naar de inhoud gaan

Brabantse bankrovers struikelden over Limburgse politie

Geplaatst opdinsdag 11 februari 2020 - 6:00

Het werk van een groep Brabantse bankrovers is ruw onderbroken door de Limburgse politie. Na een succesvolle roof in Venlo, wisten agenten deze verdachten op spectaculaire wijze te arresteren.

Eén van hen was uitgerekend een medewerker van de Rabobank, die informatie doorspeelde aan zijn kompanen. Dinsdag staan zij voor de rechter in Roermond.

Lees ook: Agent nam plaats in van slachtoffer bij zaak 'bankmol'

Operatie Bankmol
Het dossier, omgedoopt tot Bankmol, kent naast voormalig bankmedewerker Lorenzo J. (27) nog vijf verdachten. Lorenzo gaf door welke klanten grote geldbedragen kwamen afhalen. Khalid C. (41), Aiman A. (45), John L. (39), Aleksander B. (35) en Louis C. (44) zouden de betreffende persoon vervolgens beroven.

Uitzendkracht Lorenzo
De politie stond op 19 juli 2017 voor een raadsel; hoe wist een toen nog onbekende groep dat een Duitse man zo'n 155.000 euro zou ophalen bij de Rabobank in de Peperstraat? Na onderzoek kwamen ze uit bij uitzendkracht Lorenzo, die toegang had tot gevoelige gegevens van klanten. Dat onderzoek wees ook uit dat de rovers mogelijk weer zouden toeslaan in het Brabantse Zundert.

Lees ook: Aangifte tegen politie na sensationele arrestatie

Busje beschoten
En dus toog op 28 juli 2017 een politieteam naar het dorpje tegen de Belgische grens. Een agent nam de plek in van het beoogde slachtoffer. Toen hij de Rabobank verliet en de bankrovers inderdaad in actie kwamen, kwam een arrestatieteam tevoorschijn. Het busje van de bankrovers werd klemgereden en de mannen werden onder schot gehouden en zelfs beschoten.

Harde regen
Louis C. raakte gewond bij de actie; een kogel doorboorde zijn linkerarm. Zijn Real Madrid-trainingsjack zat onder het bloed. De man uit Breda was bestuurder van de vluchtauto. "In een keer begonnen ze te schieten", verklaarde Louis bij de politie. "Ik hoorde overal de inslagen van de kogels op de bus. Het was net harde regen."

Primeur voor undercoveragent
De agent die Louis door zijn arm schoot is dezelfde agent die de bankrovers in de val lokte. Hij claimt te hebben geschoten, omdat Louis een wapen op hem richtte. Voor de agent was het overigens de eerste keer in zijn carrière, die hij in 1991 begon bij de politieacademie, dat hij iemand neerschoot. Hij is wel uitgebreid getraind als 'lokaas'. De man speelde naar eigen zeggen al twintig keer eerder een nietsvermoedende burger met veel geld op zak.

De zaak tegen de Brabantse bankrovers wordt op 11, 17, 18 en 19 februari inhoudelijk behandeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen