Overslaan en naar de inhoud gaan

Brabanders maken voorstelling over Venlose vastelaovend

Geplaatst opvrijdag 12 november 2021 - 14:59

Na een film en een roman komt er nu ook een theatervoorstelling over carnaval in Venlo.

De roman 'Naar de overkant van de nacht' van de Amsterdamse schrijver Jan van Mersbergen inspireerde het Brabantse theatergezelschap Afslag Eindhoven om een nieuwe voorstelling te maken over carnaval in Venlo.

Video L1

Dat doen ze in samenwerking met het Limburg Festival. Venlonaar Frans Pollux werd ingevlogen om de teksten uit het boek te bewerken tot monologen en dialogen.

Buitenstaanders
De hoofdrolspeler Peter Vandemeulebroecke komt niet uit Venlo, maar uit Vlaanderen. Regisseur Gerrie Fiers komt uit Bladel (Brabant). "Het boek gaat natuurlijk over een buitenstaander die carnaval in Venlo voor de eerste keer meemaakt. Wat dat betreft was dat tijdens het repetitieproces ook zo, kennismaken met carnaval uit Venlo." Zowel het boek als de voorstelling vertelt het verhaal van een veertigjarige man uit het westen van Nederland, die zich met allerlei problemen en levensvragen in een Venlose carnavalsnacht stort en daar weer gelouterd hoopt uit te komen.

Gesloten feest
Er is de laatste jaren vaker aandacht voor carnaval uit Venlo. Zo is er ook nog een film in de maak op basis van de roman van Van Mersbergen. "Het is heel lang heel gesloten geweest. Maar het is echt magisch, vooral de manier waarop het in Venlo wordt gevierd. Er zijn de laatste jaren een paar mensen van buiten geweest die daaraan geproefd hebben. Ineens is daar dan aandacht voor", aldus Pollux.

Spannend
Fiers vindt het heel spannend om de voorstelling in Venlo te spelen. "Je komt toch aan het cultureel erfgoed van die mensen, dan wil je het wel goed doen." Ook Pollux is benieuwd naar hoe het zal vallen. "Maar ik vertrouw erop dat het stuk met alle warmte zal worden ontvangen", besluit hij vastberaden.

De voorstelling 'De overkant van de Nacht' gaat op vrijdag 12 november in première in Domani Venlo. Daarna staan er nog zeventien speeldata gepland in Tilburg, Eindhoven, Roermond en Venlo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen