Overslaan en naar de inhoud gaan

Boze woonwagenbewoners in gesprek met burgemeester

Geplaatst opdonderdag 7 november 2019 - 16:03

Woonwagenbewoners hebben donderdag in Heythuysen geprotesteerd, omdat ze zich niet kunnen vinden in het aantal standplaatsen in hun woonwagenkamp. Naar aanleiding daarvan gaan ze maandag verder in gesprek met de burgemeester van Leudal, Désirée Schmalsläger.

Met meerdere caravans was een groep van ongeveer 20 demonstranten aanwezig bij het gemeentehuis van de gemeente Leudal.

Gesprek in camper
Burgemeester Désirée Schmalsläger ging donderdag al het gesprek met de woonwagenbewoners aan in een camper. "Ze demonstreren, dat lijkt me dan als burgemeester niet meer dan logisch." Voor de ontmoeting maandag 'gaan we aan de slag om alles wat wij denken te moeten onderzoeken te verzamelen', aldus Schmalsläger. "Zo hebben we alle gegevens op tafel."

Video: L1

Tevreden
Jan van Susteren is een van de woonwagenbewoners. "Het was een open en eerlijk gesprek met de burgemeester." Hij laat weten dat ze maandag zijn uitgenodigd voor een gesprek met de burgemeester. Dan komt de groep opnieuw naar het gemeentehuis met caravans en campers. "Tot nu toe zijn we tevreden, maandag praten we verder."

Veiligheid garanderen
De burgemeester van Leudal gaf eerder aan maatregelen te nemen om te voorkomen dat de situatie donderdag uit de hand zou lopen. "Het staat mensen vrij om te demonstreren, echter is er ons alles aan gelegen dat de openbare orde en veiligheid gegarandeerd wordt. Als gemeente nemen we samen met de politie de benodigde voorzorgsmaatregelen." Van ongeregeldheden was echter geen sprake.

Lees ook: Demonstratie woonwagenbewoners: maatregelen autoriteiten

Jarenlange zoektocht
Het is niet voor het eerst dat woonwagenbewoners in Heythuysen opzichtig in het verweer gingen. In oktober 2018 vroegen ze al aandacht voor hun jarenlange zoektocht naar nieuwe standplaatsen. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat het zogeheten 'uitsterfbeleid' waarbij gemeenten géén nieuwe standplaatsen beschikbaar stelden, discriminerend is.

Vier staanplaatsen op korte termijn
In juni besloot de gemeenteraad dat er op korte termijn een uitbreiding van vier standplaatsen komt, waarschijnlijk aan de Molenzicht in Heythuysen. Daarmee zou voldaan worden aan de eisen van het College voor de Rechten van de Mens.

De gemeenteraad heeft verder besloten dat voor standplaatsenuitbreiding op middellange termijn nog gewacht moet worden op een woningbehoefte-onderzoek door de Provincie Limburg, waarvan de uitkomsten binnenkort verwacht worden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen