Overslaan en naar de inhoud gaan

Boze boeren naar Maastricht: LLTB wil geen chaotisch protest

Geplaatst opdinsdag 15 oktober 2019 - 6:00

Dinsdagmorgen zullen boeren en tuinders naar het provinciehuis in Maastricht gaan om daar een petitie aan te bieden aan het college van Gedeputeerde Staten.

LLTB-voorzitter Léon Faassen en LAJK-voorzitter Willem Voncken willen voorkomen dat het protest uit de hand loopt. Ze vrezen dat de boeren dan de steun van de bevolking kwijtraken. Faessen verwacht dinsdag zo'n 300 tot 500 boeren in Maastricht.

Chaos
Maandag was er al in negen provincies een actiedag waarbij boeren naar de provinciehuizen optrokken. In Groningen liep dat behoorlijk uit de hand: boze boeren vielen daar met veel bombarie het provinciehuis binnen.

'Kom met de auto'
"Om te voorkomen dat we maatschappelijke steun verliezen als we teveel verkeersoverlast in Maastricht veroorzaken, vragen we boeren en tuinders uit de omgeving om met de trekker te komen en de anderen met personenvervoer", schrijven Faassen en Voncken aan hun leden. "Het belangrijkste is dat we met zoveel mogelijk leden zijn."

Stikstofregels schrappen
In de petitie van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) en het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt (LAJK) wordt gesteld dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel moeten. LTO Noord had boeren opgeroepen om maandag naar de provinciehuizen te trekken. In Limburg gebeurt dat pas op dinsdag, omdat dat de dag is waarop Gedeputeerde Staten vergaderen, en de petitie dan aan de gedeputeerden aangeboden kan worden.

Lees ook: Boeren gaan protesteren bij provinciehuis

Toekomst
De 38-jarige boer Paul Alberti uit Berg aan de Maas, vader van twee dochtertjes, heeft meer dan honderd melkkoeien en ongeveer 80 hectare aan akkerbouw. Hij gaat protesteren omdat de toekomst van zijn bedrijf in het geding is als de nieuwe regels doorgaan. "Het zou mooi zijn om het familiebedrijf ook na mijn generatie te kunnen voortzetten", zegt Alberti. "Maar daar moet dan ook het politieke klimaat naar zijn."

Wanneer houdt het een keer op met de regelgeving, vraagt Alberti zich af. "Wat er momenteel gebeurt, is dat gedurende de wedstrijd de spelregels gewijzigd worden. We hebben sinds het wegvallen van het melkquotum al vier keer een wijziging gehad."

Beheerst
Chaotische taferelen verwacht boer Paul niet. "Als we echt de barricades opgaan en de hakken in het zand zetten, raken we de sympathie van de mensen kwijt. Overlast is er altijd, maar het moet binnen de perken blijven, het moet het doel dienen. Ik ben niet bang dat we de sympathie verliezen."

Afspraken
De politie geeft aan overleg te hebben gehad met de boeren. "We doen nooit mededelingen over maatregelen die we genomen hebben, maar we zijn in de buurt", geeft een woordvoerder aan. "We hebben goede afspraken gemaakt met de boeren."

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen