Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovens: profiel burgemeester Maastricht ‘vlak’

Geplaatst opdinsdag 27 januari 2015 - 21:28

Kan een kandidaat met deze profielschets voor burgemeester van Maastricht uit de voeten? Die vraag wierp gouverneur Theo Bovens dinsdagavond op in de raadzaal van Maastricht.

De raad stelde daar de profielschets voor de opvolger van Onno Hoes vast.

Schaap met vijf poten
Concluderend kan gesteld worden dat Bovens de schets in eerste instantie ‘te vlak’ vond, al zei hij dat niet letterlijk. Hij vroeg de raad onder meer naar de gewenste leeftijd van de kandidaat, het geslacht en het aantal termijnen dat de nieuwe burgemeester moet aanblijven. Ook vroeg Bovens hoe belangrijk lokale wortels zouden moeten zijn. "Nu spreekt u eigenlijk iedereen tussen de 18 en 64 jaar aan. U zegt dat een schaap met vijf poten onhaalbaar is, maar waarom heeft u dan niet gekozen voor vier, drie of twee poten?"

'Breed profiel'
De raad haalde aan dat bewust gekozen is voor een zo breed mogelijk profiel. Vivianne Heijnen (CDA): "We gaan voor de beste kandidaat, man of vrouw is minder van belang." Esmiralda Thieme (PVM): "Het is vreemd om nu al een aantal termijnen noemen. Laten we eerst maar eens de eerste termijn afwachten." John Gunther (SP): "Maastricht is rijk aan cultuur en historie. De nieuwe burgemeester moet dat met twee armen willen omarmen."

Veiligheid
Vrijwel raadsbreed werd herhaald dat affiniteit met veiligheid een pré is en dat het daarnaast belangrijk is dat er bestuurlijke rust komt in Maastricht. Bovens nam de reacties mee. "Criteria mogen nooit uitsluitend werken. Wat er nu ligt is voldoende om de zoektocht te starten. De ervaring leert dat het echte goede gevoel pas ontstaat in gesprekken tussen de kandidaat en de vertrouwenscommissie."

'Je suis Sjeng'
De nieuwe burgemeester van Maastricht kan volgens Bovens in juni aan de slag. De gouverneur sloot af met een kwinkslag: "Wat de lokale wortels betreft wil ik graag MVV aanhalen. Supporters roepen 'Sjengen, Sjengen' terwijl er een zeer multicultureel elftal op het veld staat. 'Je suis Sjeng' en dat kan gelden voor heel veel mensen in Nederland."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Voor zomervakantie nieuwe burgemeester Maastricht
Bovens: 'Affaire-Hoes kent alleen maar verliezers'
'Meerssen stabiel genoeg voor nieuwe burgemeester'
Geen SP-kandidaat voor burgemeesterspost Heerlen
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen