Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovens: profiel burgemeester Maastricht ‘vlak’

Geplaatst opdinsdag 27 januari 2015 - 21:28

Kan een kandidaat met deze profielschets voor burgemeester van Maastricht uit de voeten? Die vraag wierp gouverneur Theo Bovens dinsdagavond op in de raadzaal van Maastricht.

De raad stelde daar de profielschets voor de opvolger van Onno Hoes vast.

Schaap met vijf poten
Concluderend kan gesteld worden dat Bovens de schets in eerste instantie ‘te vlak’ vond, al zei hij dat niet letterlijk. Hij vroeg de raad onder meer naar de gewenste leeftijd van de kandidaat, het geslacht en het aantal termijnen dat de nieuwe burgemeester moet aanblijven. Ook vroeg Bovens hoe belangrijk lokale wortels zouden moeten zijn. "Nu spreekt u eigenlijk iedereen tussen de 18 en 64 jaar aan. U zegt dat een schaap met vijf poten onhaalbaar is, maar waarom heeft u dan niet gekozen voor vier, drie of twee poten?"

'Breed profiel'
De raad haalde aan dat bewust gekozen is voor een zo breed mogelijk profiel. Vivianne Heijnen (CDA): "We gaan voor de beste kandidaat, man of vrouw is minder van belang." Esmiralda Thieme (PVM): "Het is vreemd om nu al een aantal termijnen noemen. Laten we eerst maar eens de eerste termijn afwachten." John Gunther (SP): "Maastricht is rijk aan cultuur en historie. De nieuwe burgemeester moet dat met twee armen willen omarmen."

Veiligheid
Vrijwel raadsbreed werd herhaald dat affiniteit met veiligheid een pré is en dat het daarnaast belangrijk is dat er bestuurlijke rust komt in Maastricht. Bovens nam de reacties mee. "Criteria mogen nooit uitsluitend werken. Wat er nu ligt is voldoende om de zoektocht te starten. De ervaring leert dat het echte goede gevoel pas ontstaat in gesprekken tussen de kandidaat en de vertrouwenscommissie."

'Je suis Sjeng'
De nieuwe burgemeester van Maastricht kan volgens Bovens in juni aan de slag. De gouverneur sloot af met een kwinkslag: "Wat de lokale wortels betreft wil ik graag MVV aanhalen. Supporters roepen 'Sjengen, Sjengen' terwijl er een zeer multicultureel elftal op het veld staat. 'Je suis Sjeng' en dat kan gelden voor heel veel mensen in Nederland."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Voor zomervakantie nieuwe burgemeester Maastricht
Bovens: 'Affaire-Hoes kent alleen maar verliezers'
'Meerssen stabiel genoeg voor nieuwe burgemeester'
Geen SP-kandidaat voor burgemeesterspost Heerlen
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen