Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovens niet naar Heerlen voor uitleg burgemeestersgedoe

Geplaatst opzaterdag 9 maart 2019 - 8:13

Gouverneur Theo Bovens gaat niet in op de uitnodiging van de Heerlense gemeenteraad, om bij een extra raadsvergadering uitleg te geven over het burgemeestersgedoe daar.

Dat laat hij de raad weten in een brief die door vertrekkend burgemeester Krewinkel is gedeeld.

Vertrouwelijkheid
"Buiten wat daarover in een kranteninterview is verschenen is meer toelichting vrijwel onmogelijk zonder de vertrouwelijkheid van de selectieprocedure te schenden", verwijst Bovens in de brief naar de vertrouwelijkheid die geldt rond de benoeming van een burgemeester.

Ziekteverlof
De gemeenteraad wil dat de gouverneur vertelt hoe hij het heeft kunnen laten gebeuren, dat burgemeester Krewinkel van Heerlen tijdens zijn ziekteverlof heeft gesolliciteerd naar de ambtsketen van Kerkrade. Hij kreeg daar niet de voorkeur van de vertrouwenscommissie, maar zijn sollicitatie lekte wel uit via De Limburger.

Lees ook: Gouverneur komt terug op beschuldigingen in Krewinkel-rel

Loyaliteit
De sollicitatie van Krewinkel viel slecht in de Heerlense raad, omdat daar al geruime tijd werd gevraagd wanneer Krewinkel weer terug zou keren. De burgemeester was al ongeveer een jaar afwezig vanwege de ernstige ziekte van zijn zoontje. Dat hij in die tijd een gooi had gedaan naar de ambtsketen van Kerkrade werd in Heerlen gezien als een gebrek aan loyaliteit. Als gouverneur wist Bovens dat Krewinkel had geschreven op de functie.

Ontslagbrief
"Ik kan begrip opbrengen voor uw gevoelens...maar tegelijkertijd betreur ik ook de situatie waarin de heer Krewinkel is beland", schrijft de gouverneur. In de brief benadrukt hij opnieuw dat Krewinkel volgens hem zeer gemotiveerd was om weer aan de slag te gaan in Heerlen. Inmiddels heeft die laatste naar aanleiding van alle commotie zijn ontslag ingediend.

Vervolg
In de brief schrijft Bovens verder dat hij op 13 maart met waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen in gesprek gaat over het langer aanblijven van Roemer. Daarna praat de gouverneur met de fractievoorzitters over de procedure voor een nieuwe burgemeester.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen