Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovens: 'Morgen eerst een telefoon en een uitkering regelen'

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 18:44

Afscheid nemen als gouverneur van Limburg valt Theo Bovens zwaar. "Het is een rouwproces. De begrafenis is geweest, ik zit nu richting de zeswekendienst."

Dat zegt de opgestapte commissaris van de koning in Limburg maandag in L1mburg Centraal. "Rationeel is het inmiddels ingedaald, maar emotioneel nog lang niet."

Overdracht
Maandag droeg hij zijn werk op het provinciehuis in Maastricht over aan zijn tijdelijke opvolger, waarnemend gouverneur Johan Remkes. Die heeft van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de opdracht gekregen na de ontstane bestuurscrisis voor een stabiel provinciebestuur te zorgen in Limburg. Ook moet hij een aantal integriteitskwesties gaan onderzoeken. Bovens: "Ik heb tegen hem gezegd: 'Wees eerlijk, zoek uit wat er is gebeurd, wat hebben wij niet gezien wat jij wél ziet? Maar als je niks vindt, zeg het dan ook'. Limburg heeft recht op een eerlijk oordeel ook van zo'n man."

Hoeder van integriteit
Bovens - die de integriteit moest bewaken in de Limburgse politiek - erkent dat hij niet bij machte is geweest om voor de noodzakelijke omslag te zorgen. Limburg staat van oudsher bekend als een provincie waar vriendjespolitiek hoogtij viert. Dat beeld heeft hij niet kunnen omdraaien. Zelf denkt hij daar wel genoeg voor gedaan te hebben, door mensen een spiegel voor te houden. Niet alles wat hij deed was zichtbaar, zegt hij. Als hij gesprekken voerde met mensen over wat wel en niet kan, kon hij daar vanwege de vertrouwelijke aard van die gesprekken niks over zeggen.

Vriendenrepubliek
Bovens heeft niet het idee dat hij het slachtoffer is van de integriteitsproblemen van anderen. "Ik zie zelf dat ik eraan ten onder ga, dat het mij niet lukt om het hele integriteitsbeleid en het integer handelen van het provinciaal bestuur en van misschien wel alle burgemeesters en gemeenten, om dat imago te laten matchen met het imago dat het in Limburg altijd een vriendenrepubliek is. Dat je bij wijze van spreken om de apenrots van het gouvernement moet zweven om aan geld te komen. Dat imago is heel hardnekking."

Dat hij zelf onderdeel werd van een politieke discussie, was voor Bovens de reden om zijn functie ter beschikking te stellen. "Dat vind ik eigenlijk niet kunnen. Als je boven de partijen wilt staan en je bent het boegbeeld van een provincie, kun je niet onderdeel zijn van welk politiek debat ook."

Geen politieagent
'Hoeder van integriteit' moet volgens Bovens niet worden verward met 'hoeder van de wet'. De oud-gouverneur zegt dat het niet zijn taak was politieagent te spelen. Mensen moeten zelf in de spiegel kijken. "Integriteit heeft met gedrag te maken, daar let je op. Mensen moeten het moreel besef hebben dat je je niet kunt verrijken met publieke middelen."

Geen 'ere-gouverneur'
Het werk als gouverneur, dat hij bijna tien jaar gedaan heeft, gaat Bovens, die nu gewoon 'burger' is, erg missen. "Je mist natuurlijk alles wat je als gouverneur deed, en dat zal ook nog wel een tijd duren." Ook gaat hij de mensen missen met wie hij al die tijd nauw heeft samengewerkt. Aan de term 'oud-gouverneur' moet hij nog erg wennen. "De Belgen hebben daar een mooie term voor: ere-gouverneur. Dat is hier niet."

Dela-reclame
Mensen hoeven Bovens voorlopig geen bloemen te sturen. "Het is bij mij thuis nu een crematorium, dus wacht daar maar even mee. Het voelt een beetje als de Dela-reclame, dat iedereen je heilig en zalig verklaart terwijl je nog leeft. Ik zou zeggen: 'Mensen, rustig aan. Ik ben niet van de wereld. Ik loop nog gewoon door Limburg. Spreek me maar een keer aan bij gelegenheid'."

Het eerste wat de oud-gouverneur dinsdag doet als hij niet meer naar het provinciehuis hoeft? Dat is een nieuwe telefoon, een iPad en een uitkering regelen, zegt Bovens.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen