Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovens fluit College terug op veiligheid

Geplaatst opdinsdag 25 juni 2019 - 16:16

Gouverneur Theo Bovens waarschuwt het nieuwe provinciebestuur ervoor om bij het voorgenomen veiligheidsbeleid niet teveel op de stoel van andere instanties te gaan zitten.

In zijn - traditionele - reactie op een nieuw collegeprogramma pleit hij voor "rolvastheid in de samenwerking in het veiligheidsdomein".

Betrokkenen raadplegen
Een eigen provinciaal beleid op het gebied van veiligheid zonder dat daarvoor een verzoek is gedaan door andere verantwoordelijke partijen, mag niet leiden tot "zij-sturing en meer en wellicht complexere overlegstructuren", zo schrijft Bovens. Daarom pleit hij ervoor om eerst alle betrokken partijen te raadplegen alvorens tot concreet nieuw beleid over te gaan.

Actieplan Veilig Limburg
In het programma van het nieuwe provinciebestuur wordt een Actieplan Veilig Limburg aangekondigd voor de komende vier jaar. Dat moet er komen "in nauwe afstemming met onze veiligheidspartners". PVV-gedeputeerde Robert Housmans heeft veiligheid in zijn portefeuille. Gouverneur Theo Bovens is vanuit zijn functie betrokken bij openbare orde en veiligheid. Het gaat om een zogeheten rijkstaak.

Ondersteunende rol
In zijn brief wijst Bovens erop dat de provincie wel degelijk eigen bevoegdheden en taken heeft op het gebied van veiligheid. Bijvoorbeeld bij de inrichting van de openbare ruimte, vergunningverlening- en handhaving en voorlichting aan verkeersdeelnemers. Maar op het terrein van de bestrijding van criminaliteit zoals gewelds- en vermogensdelicten zijn justitie, politie en burgemeesters als eersten aan zet. Bij hen ligt "het primaat", aldus de gouverneur. De provincie heeft daarbij slechts een ondersteunende rol.

Grote aandacht
Het extraparlementair college dat Limburg als eerste provincie in Nederland krijgt, noemt de gouverneur in zijn reactie "zonder twijfel een interessante ontwikkeling die in de Limburgse samenleving, bij onze partners en ook elders in ons land en de buurlanden met grote aandacht zal worden gevolgd". Bij dat college is er geen coalitieprogramma dat is ondertekend door een aantal partijen. In plaats daarvan is er een collegeprogramma dat is opgesteld door de zeven gedeputeerden. Op basis daarvan komen zij met voorstellen waarvoor wisselende meerderheden in het Limburgs Parlement mogelijk zijn.

Wetenschappelijke interesse
"Alleen al uit wetenschappelijke interesse", stelt de gouverneur er voorstander van te zijn de uitwerking onafhankelijk te laten volgen. Hij wijst er wel op dat het extraparlementair college met zich mee brengt dat het van groot belang is dat er grote openheid is naar het hele Limburgs Parlement en dat alle fracties op dezelfde manier informatie krijgen.

Integriteit
In zijn brief staat gouverneur Bovens ook nog stil bij integriteit. Dat woord wordt in het collegeprogramma niet genoemd, zo constateert hij. "Maar dat zal er niet toe leiden dat ik de ingezette koers dienaangaande uit de vorige twee Statenperiodes minder prioriteit zal geven. Integendeel, de goede reputatie die Limburg inmiddels heeft, zal ik proberen uit te bouwen", zo meldt de gouverneur. Zijn brief maakt vrijdag deel uit van de behandeling van het nieuwe collegeprogramma in het Limburgs Parlement.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen