Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovens: 'Affaire Vrehen schaadt imago van Limburg'

Geplaatst opvrijdag 26 maart 2021 - 16:19

Gouverneur Theo Bovens denkt dat de affaire rond de vrijdag ontslagen IKL-directeur Herman Vrehen schadelijk is voor Limburg.

Dat zegt hij in gesprek met L1. "Het is natuurlijk niet goed voor Limburg dat er constant een soort zweem is van 'daar zal wel iets niet deugen'. En daarom moet een onderzoek ook echt eerlijk zijn. Als er iets fout is, moet je dat benoemen en aanpakken, en als het dat niet is moet je dat ook durven zeggen."

'Subsidie doorgesluisd'
Voormalige CDA-gedeputeerde Herman Vrehen raakte maandag in opspraak door een publicatie in NRC. Volgens die krant heeft Vrehen als directeur van de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) tonnen aan subsidie doorgesluisd naar eigen werkmaatschappijen en zich voor een te hoog bedrag laten inhuren als directeur. IKL krijgt jaarlijks een basissubsidie van 405.000 euro van de provincie en ontvangt daarnaast geld van gemeenten. Bovendien kreeg de stichting in het verleden als goed doel ook wel eens geld van de Postcodeloterij.

Het Limburgs Parlement wil dat de kwestie grondig wordt onderzocht en ook IKL zelf heeft een onderzoek aangekondigd.

Lees ook: 'Onderste steen boven over handelen IKL-directeur Vrehen'

Video: L1

CDA-top
Opvallend is dat ook de vrijdag opgestapte CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus door de krant genoemd worden. Zij zouden Vrehen aan opdrachten hebben geholpen. En de 'royale beloning' voor Vrehen als directeur bij IKL zou goedgekeurd zijn door de Raad van Toezicht van de stichting, onder leiding van burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten en voormalig voorzitter van het CDA-Limburg. De huidige Raad van Toezicht van IKL heeft vrijdag aangekondigd nog in functie te blijven tot er een nieuwe raad is benoemd en dan ook op te stappen.

Lees ook: Vrehen definitief weg bij IKL, Raad van Toezicht vertrekt

Integriteitsonderzoek
Gouverneur Bovens (eveneens CDA) kondigde een dag na de publicatie in NRC een integriteitsonderzoek aan naar de gang van zaken rond directeur Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) en de rol van de provincie en haar bestuurders daarbij.

Lees ook: Gouverneur: integriteitsonderzoek in zaak IKL-Vrehen

Gedeputeerden opgestapt
De uitkomsten van dat onderzoek hebben Koopmans en Mackus dus niet afgewacht. Zij namen vrijdag al hun verantwoordelijkheid door op te stappen. Bovens: "Het thema waarom zij opstappen is weliswaar niet iets van de provincie maar wel iets waar de provincie mee te maken heeft en zij nemen verantwoordelijkheid voor iets wat buiten de provincie met publiek geld gebeurt, ook dat is een zware stap en daar heb ik diep respect voor."

Lees ook: Affaire Vrehen: Koopmans en Mackus stappen op

Ondanks het ontslag van Vrehen en het vertrek van Koopmans en Mackus gaat het integriteitsonderzoek gewoon door, zegt Bovens. "We zijn nu aan het schrijven aan de reikwijdte en de opzet van het onderzoek, dan gaat dat naar de commissie Integriteit om te kijken of we het daarover eens zijn en dan geef ik opdracht om dat extern te laten uitvoeren."

Volgende week vrijdag is er een extra vergadering van het Limburgs Parlement naar aanleiding van de kwestie.

Lees de volledige verklaring van gouverneur Theo Bovens

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen