Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovenleiding Maaslijn vertraagd: Arriva krijgt miljoenen

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 12:17

De provincie betaalt vervoerder Arriva 49 miljoen euro compensatie voor de vertraging van de elektrificatie van de Maaslijn.

De elektrificatie van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen zou eind 2020 klaar moeten zijn, maar vanwege financiële problemen wordt dit naar verwachting pas eind december 2024.

Hogere kosten
Door de vertraging krijgt Arriva te maken met hogere kosten. Bijvoorbeeld omdat de huidige dieseltreinen een stuk duurder zijn in onderhoud en brandstofverbruik. Ook moeten de huidige treinen langer geleased worden en kost het later leveren van de bestelde elektrische treinen geld.

Lees ook: Akkoord: elektrificatie Maaslijn gaat door

Verder blijft de verwachte groei van het aantal passagiers uit nu de elektrificatie vier jaar vertraging heeft opgelopen.

Compensatie
De compensatie bestaat uit twee delen. De provincie heeft ermee ingestemd dat Arriva langer mag doen over de afschrijving van alle treinen: dat scheelt het bedrijf 15,2 miljoen euro. Daarnaast maakt de provincie binnenkort 33,8 miljoen euro over aan Arriva.

Geen extra geld
Toch kost het de provincie volgens gedeputeerde Carla Brugman uiteindelijk geen extra geld. Het provinciebestuur wil de concessie van Arriva namelijk na 2031 verlengen. De vervoerder kan ook op deze manier de winst compenseren die ze nu misloopt.

De provincie hoeft daarna minder bij te dragen dan nu. De 33,8 miljoen euro is in dat opzicht dus een soort voorschot, aldus Brugman.

Verlenging
Europa moet nog toestemming geven voor de verlenging. Eind van dit jaar moet daar duidelijkheid over zijn. Op basis van ingewonnen advies is de gedeputeerde optimistisch. Europa heeft daar in het verleden bovendien vaker mee ingestemd. Voor hoeveel jaar die verlenging gaat gelden, is nog onduidelijk. Maximaal mag dit om 7,5 jaar gaan, maar de verwachting is niet dat het dat gaat worden.

Pas als Europa nee zegt, is het schrappen van bus-en treinritten aan de orde, net als verhoging van de tarieven.

Heel tevreden
Gedeputeerde Brugman is heel tevreden over de afgesloten deal. Vooral omdat het met gesloten beurs kan en het geen invloed heeft op de dienstverlening aan de reiziger.

Directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland is ook tevreden. Hij spreekt wel van zware onderhandelingen maar kan zich wel vinden in het eindresultaat. Hij is ook blij dat de compensatie nu op een duidelijke manier is afgehandeld en dus niet jaren 'door ettert'.

Op 7 februari komt de deal tussen provincie en Arriva in het Limburgs Parlement aan de orde. Die moet uiteindelijk groen licht geven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen