Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovenleiding Maaslijn vertraagd: Arriva krijgt miljoenen

Geplaatst opdonderdag 23 januari 2020 - 12:17

De provincie betaalt vervoerder Arriva 49 miljoen euro compensatie voor de vertraging van de elektrificatie van de Maaslijn.

De elektrificatie van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen zou eind 2020 klaar moeten zijn, maar vanwege financiële problemen wordt dit naar verwachting pas eind december 2024.

Hogere kosten
Door de vertraging krijgt Arriva te maken met hogere kosten. Bijvoorbeeld omdat de huidige dieseltreinen een stuk duurder zijn in onderhoud en brandstofverbruik. Ook moeten de huidige treinen langer geleased worden en kost het later leveren van de bestelde elektrische treinen geld.

Lees ook: Akkoord: elektrificatie Maaslijn gaat door

Verder blijft de verwachte groei van het aantal passagiers uit nu de elektrificatie vier jaar vertraging heeft opgelopen.

Compensatie
De compensatie bestaat uit twee delen. De provincie heeft ermee ingestemd dat Arriva langer mag doen over de afschrijving van alle treinen: dat scheelt het bedrijf 15,2 miljoen euro. Daarnaast maakt de provincie binnenkort 33,8 miljoen euro over aan Arriva.

Geen extra geld
Toch kost het de provincie volgens gedeputeerde Carla Brugman uiteindelijk geen extra geld. Het provinciebestuur wil de concessie van Arriva namelijk na 2031 verlengen. De vervoerder kan ook op deze manier de winst compenseren die ze nu misloopt.

De provincie hoeft daarna minder bij te dragen dan nu. De 33,8 miljoen euro is in dat opzicht dus een soort voorschot, aldus Brugman.

Verlenging
Europa moet nog toestemming geven voor de verlenging. Eind van dit jaar moet daar duidelijkheid over zijn. Op basis van ingewonnen advies is de gedeputeerde optimistisch. Europa heeft daar in het verleden bovendien vaker mee ingestemd. Voor hoeveel jaar die verlenging gaat gelden, is nog onduidelijk. Maximaal mag dit om 7,5 jaar gaan, maar de verwachting is niet dat het dat gaat worden.

Pas als Europa nee zegt, is het schrappen van bus-en treinritten aan de orde, net als verhoging van de tarieven.

Heel tevreden
Gedeputeerde Brugman is heel tevreden over de afgesloten deal. Vooral omdat het met gesloten beurs kan en het geen invloed heeft op de dienstverlening aan de reiziger.

Directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland is ook tevreden. Hij spreekt wel van zware onderhandelingen maar kan zich wel vinden in het eindresultaat. Hij is ook blij dat de compensatie nu op een duidelijke manier is afgehandeld en dus niet jaren 'door ettert'.

Op 7 februari komt de deal tussen provincie en Arriva in het Limburgs Parlement aan de orde. Die moet uiteindelijk groen licht geven.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen