Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Bovengemiddeld veel zorggeld naar Limburg, Heerlen koploper

Geplaatst opvrijdag 15 december 2017 - 10:43

Inwoners van Heerlen maken het meeste gebruik van alle zorgverzekeringen. Met 3292 euro per inwoner was er vorig jaar in Nederland geen gemeente waar de inwoners meer zorgkosten maakten.

Verder scoren 32 van de 33 Limburgse gemeenten bovengemiddeld op het gebied van zorgkosten. Dat blijkt uit cijfers van Vektis Intelligence dat zorggegevens in Nederland bijhoudt.

Mook en Middelaar
In Limburg scoren verder Kerkrade (3277 euro per persoon) en Brunssum (3152 euro pp) hoog. Lage zorgkosten worden gemaakt in Mook en Middelaar (met 2401 euro per persoon de enige Limburgse gemeente onder het landelijk gemiddelde), Horst aan de Maas (2447 euro) en Nederweert (2473 euro)

Zorgpotjes
Het landelijk gemiddelde ligt op 2406 euro per persoon. Het gaat dan niet alleen om het geld dat werd gedeclareerd bij de zorgverzekeringen, maar ook geld dat werd gebruikt via de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of WMO.

Foto: Erwin Minkenberg

Intramuraal
Dat verklaart meteen waarom Heerlen zo hoog scoort: niet alleen wonen daar veel ouderen die hoge zorgkosten maken, maar ook zijn er in die gemeente zorginstellingen waar mensen intern worden opgevangen. De kosten voor patiënten in zulke intramurale instellingen zijn ook hoog. De gemiddeld hoogste zorgkosten worden dan ook gemaakt in krimpregio's zoals de Oostelijke Mijnstreek en Oost-Groningen, en in gemeenten met klinieken waar patiënten langdurig worden opgevangen.

Zorgpot
Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van de zorgverzekeringen. Gemiddeld 87 procent van de Nederlanders heeft in 2016 gebruik gemaakt van de zorgpot. Toch gaat veruit het grootste deel van dat geld naar slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking. Tachtig procent van de zorgkosten wordt gemaakt door 17 procent van de bevolking.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen