Overslaan en naar de inhoud gaan

Bovengemiddeld veel zorggeld naar Limburg, Heerlen koploper

Geplaatst opvrijdag 15 december 2017 - 10:43

Inwoners van Heerlen maken het meeste gebruik van alle zorgverzekeringen. Met 3292 euro per inwoner was er vorig jaar in Nederland geen gemeente waar de inwoners meer zorgkosten maakten.

Verder scoren 32 van de 33 Limburgse gemeenten bovengemiddeld op het gebied van zorgkosten. Dat blijkt uit cijfers van Vektis Intelligence dat zorggegevens in Nederland bijhoudt.

Mook en Middelaar
In Limburg scoren verder Kerkrade (3277 euro per persoon) en Brunssum (3152 euro pp) hoog. Lage zorgkosten worden gemaakt in Mook en Middelaar (met 2401 euro per persoon de enige Limburgse gemeente onder het landelijk gemiddelde), Horst aan de Maas (2447 euro) en Nederweert (2473 euro)

Zorgpotjes
Het landelijk gemiddelde ligt op 2406 euro per persoon. Het gaat dan niet alleen om het geld dat werd gedeclareerd bij de zorgverzekeringen, maar ook geld dat werd gebruikt via de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of WMO.

Foto: Erwin Minkenberg

Intramuraal
Dat verklaart meteen waarom Heerlen zo hoog scoort: niet alleen wonen daar veel ouderen die hoge zorgkosten maken, maar ook zijn er in die gemeente zorginstellingen waar mensen intern worden opgevangen. De kosten voor patiënten in zulke intramurale instellingen zijn ook hoog. De gemiddeld hoogste zorgkosten worden dan ook gemaakt in krimpregio's zoals de Oostelijke Mijnstreek en Oost-Groningen, en in gemeenten met klinieken waar patiënten langdurig worden opgevangen.

Zorgpot
Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van de zorgverzekeringen. Gemiddeld 87 procent van de Nederlanders heeft in 2016 gebruik gemaakt van de zorgpot. Toch gaat veruit het grootste deel van dat geld naar slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking. Tachtig procent van de zorgkosten wordt gemaakt door 17 procent van de bevolking.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen